Etsi

Mikä on yhteistuotanto?

Sähkön ja lämmön yhteistuotanto (Combined heat and power, CHP) on yleinen termi prosesseille, joissa muodostuu yhtä aikaa sähköä ja lämpöä. Muodostunut lämpö syötetään lämmitysjärjestelmään ja erillisessä kierrossa käyttövesijärjestelmään. Omakotitalot ja kerrostalot voivat käyttää sähkön ja lämmön yhteistuotannosta muodostunutta sähköä suoraan. Ylijäämä syötetään julkiseen sähköverkkoon.

Perinteisiin voimaloihin verrattuna muodostunut lämpö usein myös käytetään hyväksi, jolloin tehokkuus on parempi. Tämä pienentää energiakustannuksia ja CO2-päästöjä, minkä vuoksi yhteistuotantoa tuetaan useissa maissa, etenkin polttokennotekniikkaan yhdistettynä. Mini- tai mikrokokoiset CHP-yhteistuotantojärjestelmät ovat käytössä omakotitaloissa ja kerrostaloissa, kun taas keskitetyt CHP-yhteistuotantojärjestelmät ovat käytössä suuremmissa rakennuskomplekseissa.

Yhteistuotannossa sähköä tuotetaan polttamisen tai fysikaalisten reaktioiden tuloksena. Prosessissa muodostunut hukkalämpö siirretään lämmönvaihtimen kautta puskurivaraajaan ja lämmitysvesijärjestelmään. Savukaasujen sisältämä vesihöyry kondensoituu kokonaisuudessaan, ja tätä lämpöä käytetään käyttöveden lämmittämiseen. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on myös mahdollista kytkeä absorptiojäähdytyskoneeseen, jolloin sitä käytetään jäähdyttämiseen.

Takaisin yleiskatsaukseen