Etsi

Mikä on tyhjöputkikeräin?

Tyhjöputkikeräimet tai lyhyemmin putkikeräimet vastaavat aurinkosähkön aurinkopaneeleita. Ne on asennettu talon katolle. Aurinkolämpöenergian yhteydessä ne ovat käytännössä tasokeräimiä ja tyhiöputkikeräimiä.

Tyhjöputkikeräimet koostuvat tyhjiöidyistä lasiputkista, jotka on sijoitettu vieretysten siten, että putkien väliin jää lämpöä eristävä tyhjiö. Jokaisessa putkessa on absorbaattori, joka kerää aurinkoenergiaa. Lasiputken tyhjiö pitää lämmön luotettavasti putkikeräimien sisällä, ja putkirakenne hyödyntää myös sivulta tulevaa auringonsäteilyä. Tyhjöputkikeräimien hyötysuhde on yli 90 %. Lämpö lämmittää aurinkokeräimen lämmönsiirtonesteen tai ilman ja siirtyy sitten lämmönvaihtimen kautta lämmittämään lämmitys- ja käyttövettä heti käytettäväksi tai aurinkolämmön varaajiin myöhemmin käytettäväksi.

Tyhjöputkikeräimet tarvitsevat vähemmän tilaa ja toimivat tehokkaammin kuin tasokeräimet, koska ne saavuttavat korkeammat lämpötilat. Vaikka putkikeräimet ovat kalliimpia hankkia kuin tasokeräimet, niille myönnetään joissakin maissa valtiontukia osana aurinkokeräinjärjestelmää.

Takaisin yleiskatsaukseen