Etsi

Mitä ovat maalämpökeräimet?

Maalämpöantureiden tapaan maalämpökeräimet (GHC) ovat lämmönvaihtimia, jotka hyödyntävät maaperästä saatavaa lämpöenergiaa. Maalämpökeräimet asennetaan keskimäärin 30 cm routarajan alapuolelle. Lattialämmityksen tapaan serpentiinimäisesti, tosin maan alle asennetut maalämpökeräimet vaativat runsaasti maapinta-alaa eikä niiden päälle voi rakentaa. Asennusalue on suunnilleen kaksinkertainen lämmitettävään alueeseen verrattuna.

Maaperästä saatava lämpöenergia lämmittää lämmönkeruuliuoksen, veden ja jäätymisenestoaineen seoksen, joka kiertää maalämpökeräimien putkistoissa, kunnes se haihtuu. Sitten maalämpöpumppu puristaa höyryn kokoon, jolloin höyryn lämpötila nousee. Lämpö siirtyy lämpövaraajiin, joista sitä käytetään lämmityskäyttöön ja käyttöveden lämmitykseen.

Maaperää ei tarvitse porata kovinkaan syvältä, joten lupia ei välttämättä aina tarvita: varmista tämä asia oman maasi viranomaisilta. Maalämpökeräimet ansaitsevat joka tapauksessa huomiota. Maalämpökeräimet ovat maalämpöantureita edullisempi vaihtoehto niiden vähemmän mutkikkaan rakennustyön ansiosta, mutta eivät yllä näiden hyötysuhteeseen mahdollisten lämpötilavaihteluiden takia. Osana lämmönkeruuliuosvesilämpöpumppuja ne saavat joissakin maissa valtiontukia.

Takaisin yleiskatsaukseen