Etsi

Mikä on geoterminen energia?

Geoterminen energia on lämpöenergiaa, joka on varastoitunut maanpinnan kuoren käsiksi päästävään osaan. Se on päästötön uusiutuvan energian lähde, joka on käytettävissä ympäri vuoden missä tahansa paikassa ja jolle myönnetään monissa maissa valtiontukea.

Geotermisen energian hyödyntäminen on jaettu suoraan ja epäsuoraan käyttöön. Siinä missä maalämpöpumppuja (lämmönkeruuliuosvesilämpöpumppuja) käytetään lämmityskäyttöön, jäähdytykseen ja lämpimän käyttöveden valmistukseen, ja maanpinnan kuoren lähellä olevaa lämpöä käytetään suoraan kylmäaineen haihduttamiseen ja siten lämpöpumppuprosessin käynnistämiseen, epäsuorassa käytössä maaperän lämpö valjastetaan maalämpövoimalan käyttöön, jossa lämpö muunnetaan sähköenergiaksi. Sähkön ja lämmön yhteistuotannossa (CHP) maalämpö muunnetaan samanaikaisesti sähköksi ja lämmityskäyttöön lämmöksi.

Kotitalouksien lämmitysjärjestelmiin suunnitelluissa maalämpöpumpuissa (lämmönkeruuliuosvesilämpöpumput) käytetään yleensä maalämpöantureita, jotka ovat luvanvaraisia tai vaativat runsaasti tilaa vieviä maalämpökeräimiä geotermisen energian hyödyntämiseen. Heikomman energiatehokkuuden maalämpökorit tai maalämmön kourukeräimet (kourulämmittimet) eivät ole niin yleisesti käytössä.

Takaisin yleiskatsaukseen