Etsi

Mikä on maalämpöpumppu?

Maalämpöpumput, jotka tunnetaan myös lämmönkeruuliuosvesilämpöpumppuina, ovat yksi energiatehokkaimmista ja ympäristön parhaiten huomioon ottavista lämmitysjärjestelmistä, joille myönnetään myös laajalti valtiontukia. Järjestelmän käyttöön tarvittava pieni määrä sähköenergiaa voidaan tuottaa helposti ilmastoneutraalisti esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmällä.

Maalämpöpumput hyödyntävät energialähteenään geotermistä energiaa, mikä merkitsee ympäri vuoden tasalämpöistä maaperän lämpöä, joka on lisäksi luonnonmukainen energialähde. Geotermisen energian avulla kylmäaine höyrystetään ja puristetaan sekä siirretään tämän jälkeen lämmönvaihtimen kautta lämmitysjärjestelmään, joka puolestaan lämmittää lämpöpattereita ja käyttövettä. Tämän jälkeen kaasuseoksen paine alennetaan, seos kondensoituu, ja kierto on valmis.

Maalämpöpumpuissa käytetään joko maalämpöantureita tai maalämpökeräimiä. Maalämpöanturit mahtuvat pieneen tilaan ja imevät lämpöä erittäin tehokkaasti syvältä maaperästä. Tarvittavien maalämpökaivojen takia anturivaihtoehto on myös kallis ja luvanvarainen. Maalämpökeräimien asennus edellyttää useimmiten vain ilmoitusta, ja keräimet asennetaan lisäksi lähelle maanpintaa vaakatasoon, juuri routarajan alapuolelle, mikä alentaa merkittävästi niiden asennuskustannuksia. Maalämpökeräimien asennukseen tarvittava pinta-ala on suurin piirtein kaksinkertainen lämmitettävään pinta-alaan verrattuna eikä tämän alueen päälle voida rakentaa.

Takaisin yleiskatsaukseen