Etsi

Mikä on maalämpöanturi?

Maalämpöanturit (GTP), samoin kuin maalämpökeräimet, ovat lämmönvaihtimia, jotka hyödyntävät maaperästä saatavaa lämpöenergiaa. Maalämpöantureita käytetään usein yhdessä lämmönkeruuliuosvesilämpöpumppujen (maalämpöpumppu) kanssa lämmön tuottamiseen lämmitysjärjestelmille ja lämpimän käyttöveden valmistukseen. Pystysuuntaan asennettavat maalämpöanturit saavat joissakin maissa valtiontukia yhtenä ympäristön parhaiten huomioon ottavista lämpöpumpuista.

Toisin kuin maalämpökeräimet (maaputkistot), jotka asennetaan vaakatasoon juuri routarajan alapuolelle ja jotka vaativat suuren asennuspinta-alan, maalämpöanturit vievät talosta tai kiinteistöstä vain vähän tilaa. Ne hyödyntävät maan syvyyksistä saatavaa geotermistä energiaa, jonka lämpötila on jatkuvasti keskimäärin 5 ja 10 asteen välillä ympäri vuoden. Maalämpöanturin putkisto (lämmönkeruuputkisto) asennetaan pystysuunnassa 30-200 metrin syvyyteen, minkä vuoksi porauksille vaaditaan lupa.

Maalämpöanturin sisällä kiertää lämmönkeruuliuos, joka on erittäin alhaisen kiehumispisteen omaava veden ja jäätymisenestoaineen seos. Lämmönkeruuliuosvesilämpöpumppu puristaa höyryn, jolloin höyryn lämpötila nousee. Lämpö siirtyy sitten lämpövaraajiin, joista sitä käytetään lämmityskäyttöön ja käyttöveden lämmittämiseen. Maalämpöanturein varustettujen lämmönkeruuliuosvesilämpöpumppujen hyötysuhde on erinomainen, mutta niiden hinta on mittavien poraustöiden takia korkeampi kuin maalämpökeräimien.

Takaisin yleiskatsaukseen