Etsi

Mikä on lämmön talteenotto?

Lämmön talteenotossa (HR) lämpöenergiaa kerätään talteen lämminneestä huoneesta tai jätevedestä siten, että lämpö voidaan hyödyntää uudelleen. Tämä vähentää primäärienergian kulutusta, jolloin energiaa säästyy, kustannukset alenevat ja CO2-päästöt vähenevät. Kolme lämmön talteenoton tyyppiä ovat rekuperatiivinen, regeneratiivinen ja lämpöpumpuilla toteutettu lämmön talteenotto.

Rekuperatiivisessa lämmön talteenotossa raikas menopuolen väliaine ja poistopuolen väliaine (ilma tai vesi) virtaavat erillisissä kierroissa. Levylämmönvaihtimen levyjen läpi vuoroittain virtaava lämmönsiirtoväliaine varmistaa lämmönsiirron ja siten lämmön talteenoton lähes täysin ilman kunnossapitotarvetta ja hygieenisesti.

Regeneratiivisessa lämmön talteenotossa lämpö varataan varaajaan. Tyypillinen esimerkki on pyörivä lämmönvaihdin (lämmönsiirrin), jossa lämpöä sitovan aineen energia siirretään tulovälilaineeseen. Tämän tyyppinen lämmön talteenotto ei ole aivan yhtä hygieenistä kuin rekuperatiivinen menetelmä ja edellyttää myös enemmän kunnossapitoa.

Lämpöpumpuilla toteutetussa lämmön talteenotossa hyödynnetään poistopuolen lämmönsiirtoväliaineen sitoma lämpö, minkä lisäksi lämpöä lisätään kompressoimalla, jolloin sitä voidaan käyttää lämmityskäytössä ja lämpimän käyttöveden valmistukseen.

Takaisin yleiskatsaukseen