Etsi

Mikä on kylmäaine?

Kylmäaineet ovat luonnon tai synteettisiä nesteitä, joilla on alhainen kiehumispiste. Niitä käytetään jäähdytystekniikassa ja lämpöpumpuissa ja ne kuljettavat lämpöenergiaa.

Kylmäaineiden tärkein ominaisuus on, että ne ottavat lämpöä vastaan nestemäisessä muodossa ollessaan ja muuttuvat höyryksi jopa alhaisissa lämpötiloissa. Lämmennyt, kaasumaiseen muotoon muuttunut kylmäaine puristetaan sitten kompressorilla, jolloin lämpö lisääntyy edelleen. Kylmäaine vapauttaa nyt lämpöä lämmitysjärjestelmään halutulla lämmöntuottotasolla. Jäähtynyt, takaisin nestemäiseen muotoon muuttunut kylmäaine laajenee ja jäähtyy edelleen venttiilillä, joka sulkee kierron ja sallii kylmäaineen jälleen ottaa vastaan lämpöä. Jäähdytystekniikassa lämpö erotetaan huonetilasta, jota jäähdytetään höyrystymisen keinoin. Lämpö vapautetaan sitten ulkoilmaan.

Nykyään yleisimmät kylmäaineet ovat perfluorattuja yhdisteitä (joissa hiiliketjun vedyt on korvattu fluorilla) (PFC) tai fluorihiilivetyjä (HFC) näiden tehokkuuden vuoksi. Muita biologisesti myrkyttömiä kylmäaineita ovat hiilidioksidit, ammoniakki, ammoniakkidimetyylieetteri ja vesi. Nyttemmin kielletty kylmäaine, joka oli valmistettu kloorista, fluorista ja hiilestä (CFC-yhdisteet eli freonit) vaurioitti otsonikerrosta sisältämänsä kloorin takia.

Takaisin yleiskatsaukseen