Etsi

Mikä on huonetermostaatti?

Huonetermostaatti on kiinteä osa nykyaikaisia lämmitysjärjestelmiä. Toisin kuin perustermostaatti, jota kutsutaan myös lämpötilasäätimeksi, huonetermostaattia ei ole kiinnitetty lämpöpatteriin ja se mittaa kyseisen huoneen senhetkisen lämpötilan. Huonetermostaatit ovat saatavilla manuaalisesti ohjelmoitavina laitteina, joita käytetään painikkeilla tai kosketusnäytöllä, tai joita voi käyttää myös sovelluksilla älykotijärjestelmissä.

Anturit mittaavat huoneen senhetkisen lämpötilan. Mikrotietokone vertaa tätä arvoa asetettuun tavoitelämpötilaan (asetusarvo). Jos eroa havaitaan (asetusarvo), huonetermostaatti lähettää toimilaitteelle kehotteen vastaavan signaalin vastaanottamiseksi ja säätää lämpötilaa antamalla lämmitysventtiilin kautta enemmän tai vähemmän lämmitysvettä. Tämä pienentää lämmityskustannuksia ja parantaa mukavuutta.

Huonetermostaatteja voidaan asentaa useisiin huoneisiin tai vain yhteen vertailuhuoneeseen, jota kutsutaan myös ohjaushuoneeksi. Huonetermostaatit on sijoitettava paikaan, jossa ne ovat suojassa vedolta ja suoralta auringonvalolta ja jota ei ole peitetty. Ihanteellinen vertailuhuone on vaikkapa olohuone, jonka lämmön tarve on sama kuin keskimäärin kaikkien huoneiden.

Takaisin yleiskatsaukseen