Etsi

Mikä on varoventtiili?

Suljettuihin lämmitysjärjestelmiin, aurinkokeräinjärjestelmiin tai vedenlämmittimiin sijoitettuja varoventtiileitä kutsutaan myös ylipaineventtiileiksi. Varoventtiilit ovat lakisääteisiä ja ne suojelevat järjestelmiä liian suuren paineen aiheuttamilta vaurioilta. Vedenlämmittimissä varoventtiilit eivät myöskään saa vaikuttaa millään tavoin veden laatuun. Aurinkokeräinjärjestelmissä varoventiilien on kestettävä erittäin korkeita lämpötiloja ja aurinkokeräimen lämmönsiirtonestettä. Turvallisuussyistä kaikkien järjestelmien asennukset ja säännöllinen kunnossapito on aina jätettävä ammattitaitoisen asiantuntijan tehtäväksi.

Mikäli paine ylittää ennalta määritetyn arvon, varoventtiili avautuu automaattisesti ja vapauttaa liiallisen paineen. Kun painetaso on jälleen oikea, varoventtiili sulkeutuu. Purettu neste tai höyry otetaan talteen ja vapautetaan poistoputkea pitkin.

Liian suuri paine saattaa aiheuttaa esimerkiksi lämmityslaitteen ja putkien halkeamisen, rakenneosien vioittumisen tai ylikuumentumisen. Pienet painevaihtelut ovat normaaleja ja ne tasataan paisuntasäiliöllä. Varoventtiilit ovat viimeinen vaihtoehto ja ne laukeavat vain hätätilanteessa.

Takaisin yleiskatsaukseen