Etsi

Mikä on aurinkoenergian keruupiirin kiertopumppu?

Aurinkoenergian keruupiirin kiertopumppu on osa aurinkokeräinjärjestelmää. Se kierrättää aurinkokeräimen lämmönsiirtonestettä ja kuljettaa sen aurinkoenergiavaraajaan. Suuremmissa aurinkokeräinjärjestelmissä aurinkoenergian keruupiirin kiertopumput voidaan yhdistää toisiinsa pumppuryhmäksi suuremman pumppukapasiteetin saavuttamiseksi.

Aurinkoenergian keruupiirin kiertopumpuissa on sähkötoiminen moottori, joka käyttää siipipyörää, joka puolestaan kierrättää aurinkokeräimen lämmönsiirtonestettä. Aurinkoenergian keruupiirin kiertopumpun moottori on suojattu lämmönsiirtonesteen tunkeutumiselta peltikuorella ja ylikuumenemiselta siten, että se on asennettu aurinkokeräimen viileämpään paluuvirtaukseen.

Mikäli lämpötila aurinkokeräimen ja aurinkoenergian puskurivaraajan välillä putoaa määrätyn lämpötilan alle, aurinkosäädin kytkee puskurivaraajan päälle. Moderneissa aurinkoenergian keruupiirin kiertopumpuissa aurinkosäädin määrittää myös aurinkokeräimen lämmönsiirtonesteen määrän, joka pitää kierrättää ja kuljettaa puskurivaraajaan. Lämpimän käyttöveden valmistukseen on olemassa erityisiä aurinkoenergian keruupiirin kiertopumppuja, jotka estävät legionellabakteerien muodostumisen kierrättämällä käyttövettä jatkuvasti juomavesikierrossa. Tähän tarvittavan sähkön määrä on hyvin pieni verrattuna peruskiertopumppuihin ja se voidaan tuottaa aurinkosähköjärjestelmällä. Aurinkoenergian keruupiirin kiertopumpuille myönnetään laajalti valtiontukia.

Takaisin yleiskatsaukseen