Etsi

Mikä on kiinteällä polttoaineella toimiva lämmityskattila?

Kiinteällä polttoaineella toimivat lämmityskattilat ovat lämmönkehittimiä, jotka syöttävät lämpöä ja lämmintä käyttövettä koko omakotitaloon keskuslämmityksenä täysteholla toimiessaan. Fossiiliset polttoaineet kuten ruskohiili tai kivihiilibriketit ja koksi tai regeneratiiviset polttoaineet kuten hake, pöllit, puubriketit tai puupelletit, mutta myös lehdet ja muut biomassat, ovat mahdollisia kiinteitä polttoaineita. Polttoaine syötetään yleensä manuaalisesti. Erikoiskäyttöön tarkoitetuissa kiinteällä polttoaineella toimivissa lämmityskattiloissa, esimerkkinä puupellettilämmityslaitteet, on yleensä käytössä automaattisyöttö ruuvikuljettimin.

Kiinteällä polttoaineella toimivan lämmityskattilan tyypistä riippuen palamisilma voidaan tuoda pohjasta tai sivulta, ja sytytys ala- tai yläpuolelta. Luonnollisen vedon lämmityslaitteissa Ilmansyöttöä säädellään läpillä. Toisin kuin luonnollisen vedon lämmityslaitteet, kiinteällä polttoaineella toimivat lämmityskattilat, joissa on ohjausjärjestelmä ja tuuletin, vaativat toimiakseen sähköä. Kiinteällä polttoaineella toimiviin lämmityskattiloihin lukeutuu myös puukaasukattila, joka on rajoitettu yhden polttoaineen käyttöön mutta jonka kaksikammioinen järjestelmä on äärimmäisen tehokas ja päästöt pienet.

Kiinteällä polttoaineella toimivat lämmityskattilat tarvitsevat runsaasti tilaa polttoaineiden kuivavarastointiin ja niiden kunnossapitovaatimukset ovat tiukemmat kuin öljy- tai kaasukäyttöisissä lämmityslaitteissa.

Takaisin yleiskatsaukseen