Etsi

Mikä on lämpötilasäädin?

Suljetuissa järjestelmissä lämpötilasäätimiä käytetään säätelemään lämpöpattereiden, jäähdytysysiköiden ja muiden laitteiden lämpötilaa, jotka toimivat joko lämmitys- tai jäähdytyskäytössä. Lämpötilasäätimiä, joita kutsutaan myös termostaateiksi, on saatavana mekaanisina säätiminä, joissa on yleisesti lumihiutalesymboli ja jonka asteikko ulottuu numeroon 5, sekä elektronisina versioina, joilla säätö onnistuu tarkemmin asteen tarkkuudella.

Lämpötila-anturi on osa lämpötilasäädintä ja se mittaa senhetkisen lämpötilan. Mekaaniset lämpötila-anturit koostuvat materiaaleista, jotka supistuvat tai laajentuvat lämpötilan muuttuessa. Sähköiset lämpötila-anturit toimivat anturein, jotka välittävät tietoja mikrotietokoneille ja säätelevät venttiiliä moottorin avulla. Lämpötilasäädin vertaa lämpötila-anturin määrittämää oloarvoa haluttuun arvoon (asetusarvo). Mikäli eroa löytyy (asetusarvo), lämpötilasäätimen toimilaite korjaa lämpötilaa tämän mukaisesti.

Lämmitysjärjestelmissä lämpötilasäätimiä voidaan asentaa useisiin paikkoihin valvomaan lämpötilaa, ei pelkästään lämpöpattereihin. Lämmittimen, kuten lämmityslaitteen, lämpötilaa säädellään lämpötilasäätimellä, joka toimii lämpötilarajoittimena. Näin varmistetaan, että maksimilämpötila ei ylity.

Takaisin yleiskatsaukseen