Etsi

Pääsiäispupu logossa – merkki yrityksen menestyksestä

Remscheid, pääsiäissunnuntai, 1899. Lastensa leikkiessä Johann Vaillant selailee kuukausilehteä Alte und Neue Welt (”vanha ja uusi maailma”). Selatessa hänen silmiinsä osuu mielenkiintoinen kuva: munasta kuoriutumaisillaan oleva kani.

Punaposkiset tontut ja suloiset eläimet seisovat ympärillä ja ihailevat munan ihmettä. Kuva kiehtoo Johann Vaillantia, joka päättää ostaa sekä kuvan että sen tekijänoikeudet. Vaillantille tämä merkitsee brändin uskomattoman menestystarinan alkua.

Selvästi erottuva brändiprofiili

”Kani munankuoressa” antoi Vaillant GmbH -yritykselle selkeästi erottuvan brändiprofiilin heti alusta pitäen. Vuodesta 1899 lähtien aihe on koristanut kaikkia Remscheidista käsin toimivan yrityksen tuotteita, kuvastoja ja esitteitä. Vain muutamassa vuodessa Vaillantin erinomainen maine oli levinnyt koko Saksaan ja maan rajojen ulkopuolellekin.

Vaillantin ensimmäinen tiedotuspäällikkö

Kun suunnittelualan vaatimukset alkoivat koveta 1920-luvulla, Vaillant palkkasi ensimmäisen tiedotuspäällikkönsä. Tämä päätös osoitti kurssin yrityksen tulevaisuudelle. Tästä lähtien yrityskuvaa alettiin edistää yhtenäisesti ja ammattimaisesti. Logo otettiin käyttöön, ja Vaillantin tuotteiden suunnittelua muokattiin aikakauden arkkitehtuurisiin vaatimuksiin sopivaksi. Yrityksen tavaramerkki suunniteltiin uudelleen ensimmäistä kertaa.

Logon perustyyppi syntyy

Vaillant antoi logolleen selkeät linjat ja muodon. ”Kani munankuoressa” on edelleen keskeinen teema, mutta logoon lisättiin sana Vaillant. Kun kuvaan yhdistettiin kirjoitettu sana, brändi erottui entistä paremmin edukseen. Kaikki myöhemmät suunnittelut pohjautuvat Lorberin malliin, joka on hyvin samanlainen kuin alkuperäinen.

Kanista tulee sarjakuvahahmo, joka vangitsee ihmisten sydämet

Vuonna 1935 kani omaksui uuden roolin. Mainoskuvastossa Eine königliche Hasengeschichte (”kuninkaallinen kanitarina”) kani jättää munansa ja hyppelee maailmanhistorian ja logon historian poikki. Paljon huumoria sisältävässä tarinassa kani onnistuu saamaan monarkit vakuuttuneiksi lämpimän kylvyn hyödyistä. Tämä leikkisä vuorovaikutus brändin kanssa oli menestys, joten 1970-luvulla Vaillant palasi tarinan pariin. Julkaistiin uusi sarjakuva, joka keräsi nopeasti valtavan määrän seuraajia. Suosio jatkuu tähän päivään asti.

Voimaa, vahvuutta ja osaamista

Vuonna 1953 Vaillantin logo tilapäisesti muutettiin: tekstiin lisättiin sana Geyser. Tämä liittyi Geyserin huipputason teknologian läheisempään yhdistämiseen tunnettuun Vaillant-nimeen. Vuodesta 1905 lähtien Vaillant on hallinnut seinälle ripustettavien lämpökattiloiden markkinoita tekijänoikeussuojatulla termillään Geyser. Muutama vuosi myöhemmin munalle annettiin suojalaatikko, joka edusti voimaa, vahvuutta ja osaamista.

Kolumbuksen muna

Myöhemmin suunnitteluun lisättiin vielä uusi elementti: yrityksen vihreä sävy erottaa logon selkeästi muista, mikä on todettu tutkimuksissa myös monissa maissa Saksan ulkopuolella. Joten Johann Vaillantin päätös rekisteröidä kani tavaramerkiksi vuonna 1899 todella osoittautui Vaillantin ”Kolumbuksen munaksi”.