Etsi

Energiansäästöopas osa 1.3: Säästä sähköä keittiössäsi: Tässä tärkeimmät vinkit

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Keittiö on kodin sydän – oleskelutila, jossa laitamme ruokaa ja leivomme, mutta myös paikka, jossa pänttäämme, työskentelemme ja omistaudumme harrastuksillemme. Keittiö on myös tila, johon kokoonnumme syömään ja viettämään aikaa.Huone, joka on kovassa käytössä, käyttää myös paljon sähköä. Kuinka voimme säästää sähköä helpoimmin? Tässä vinkit, joilla todella on merkitystä.

✔️Näin tiskaat fiksusti

  • Toisin kuin moni luulee, kuluttaa tiskikone vähemmän sähköä, kuin käsin tiskaaminen. Ruotsin energiaviranomaisen testien mukaan tiskikone, jolla on energiamerkintä A+++, kuluttaa neljä kertaa vähemmän sähköä verrattuna käsin tiskaamiseen. Tämä johtuu sähkön määrästä, joka tarvitaan veden lämmittämiseen. Jos sinun on tiskattava käsin, tee se tiskialtaassa.
  • Huuhtele tiskit ennen koneeseen laittamista. Useimmiten riittää, että raavit pois ruoanjämät.
  • Käytä täysiä tiskikoneellisia – puoliksi täytetty kone kuluttaa yhtä paljon sähköä.
  • Testaa, kuinka pitkän ohjelman tiskisi oikeastaan tarvitsevat puhdistuakseen. Useimmiten säästöohjelma riittää.

✔️Kansi päälle ja sopiva koko

Laittamalla kattilan kannen päälle ruokaa laittaessasi kulutat kolmanneksen vähemmän sähköä. Valitse myös sopivan kokoinen kattila. Jos lieden levy on sentin suurempi, kuin kattilan läpimitta, kasvaa sähkönkulutus 20 prosentilla. Pidä huoli, että kattiloiden pohjat ovat tasaiset ja saavat hyvän kontaktin levylle. Näin ruoanlaitto sujuu sekä nopeammin että pienemmällä sähkömäärällä.

✔️Helpoin vinkki?

Käytä vedenkeitintä, kun keität vettä. Näin säästät sekä vettä että aikaa.

✔️Viisas investointi

Ovatko kodinkoneesi kovin vanhoja? Voit säästää paljonkin sähköä vaihtamalla ne uudempiin. Tutustu energiamerkintöihin, kun on aika ostaa uutta.

✔️Suosi induktiota

Jos sinun on aika vaihtaa liesi, valitse mieluiten induktioliesi, joka on kaikista energiatehokkain vaihtoehto. Keraaminen liesitaso on toiseksi paras vaihtoehto, kun taas valurautaiset levyt kuluttavat kaikista eniten sähköä.

Tarkistuslista jääkaapille ja pakastimelle

1. Täytä pakastin. Puoliksi täytetty pakastin kuluttaa enemmän sähköä kuin täysi, koska pakastimen sisällä olevat tavarat viilentävät toisiaan.

2. Sulata jääkaapissa. Pakasteet, jotka sulatetaan jääkaapissa, vapauttavat jääkaappiin lisäviileyttä.

3. Ethän laita lämmintä ruokaa jääkaappiin, koska silloin jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä palauttaessaan lämpötilan oikealle tasolle.

4. Varmista, että ovet pysyvät kiinni ja ovat tiiviitä. Pidä jääkaapin ja pakastimen ovia auki vain lyhyitä hetkiä.

5. Sulata pakastin säännöllisesti.

6. Suosituslämpötilat ovat +6°C jääkaapissa ja -18°C pakastimessa. Näissä lämpötiloissa ruoka säilyy hyvin ja sähköä kuluu mahdollisimman vähän.

7. Imuroi silloin tällöin kaappien takaosat. Pöly heikentää jäähdytyskoneiden toimintaa ja lisää sähkönkulutusta.

Lämmitä fiksusti – kolme niksiä

• Käytä mikroa, varsinkin, jos lämmität pieniä ruoka-annoksia. Mikro kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä, kuin perinteinen uuni, kiertoilmauuni tai keittotaso.

• Kun olet käyttänyt uunia, voit jättää uuninluukun auki, kunnes lämpö on haihtunut. Näin saat ”ilmaista” lämmitystä. Mutta pidäthän toki huolta, etteivät pienet lapset pääse vahingoittamaan itseään!

• Sammuta uuni ja keittolevy muutama minuutti ennen kuin ruoka on valmista ja ota viimeinen lämpöaalto talteen.

Tiesitkö, että modernilla lämpöpumpulla voit säästää jopa 75 prosenttia sähkökustannuksista? Lue lisää täältä.

ENERGIANSÄÄSTÖOPPAAN KAIKKI OSAT

OSA 1: Tarkkaile omaa energiankulutustasi

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Näin voit helposti säästää energiaa arjessa

Haluatko säästää sähköä kotonasi ja tehdä hyvää sekä lompakollesi että ilmastolle?Tässä on vinkkimme, jotka tekevät arjestasi energiasäästäväisemmän – voit aloittaa vaikka heti.

Nämä ovat kodin suurimmat energiasyöpöt

Haluatko säästää energiaa kodissasi tinkimättä omasta mukavuudestasi? Aloita perehtymällä toimintoihin ja laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä.

Säästä energiaa keittiössä: Tässä ovat tärkeimmät vinkit

Huone, joka on kovassa käytössä, käyttää myös paljon sähköä. Kuinka voimme säästää sähköä helpoimmin? Tässä vinkit, joilla todella on merkitystä.

OSA 2: Kuinka lämmität talosi?

Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.

Paras lämmitysvaihtoehto juuri sinun kodillesi

Mikä on paras tapa lämmittää juuri sinun omakotitalosi? Suurin osa sähkölaskustasi koostuu kodin lämmityksen ja lämpimän veden kustannuksista. Onneksi taloudellisesti järkevät ja ilmastoystävälliset valinnat kulkevat usein käsi kädessä.

Näin paljon voit säästää lämpöpumpun avulla

Olen kiinnostunut hankkimaan lämpöpumpun, mutta kuinka minun tulisi edetä asiassa? Mikä pumppu sopii juuri minulle kaikista parhaiten? Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksista lämpöpumpun avulla?

Kymmenen tavallisinta kysymystä lämpöpumpuista

Christian Petersen (tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden lämpöpumppuyksikössä) vastaa kuluttajien kysymyksiin.