Etsi

Näin lämpöpumpustasi tulee hiljainen kuin kuiskaus vain

Melu on ihmisille haitallista, mutta tästä huolimatta monen lämpöpumpun äänitasot ylittävät selkeästi suositellut rajoitukset. Vaillantin saksalaisen tuotekehitysyksikön tiukat testit ovat tehneet lämpöpumpuistamme markkinoiden hiljaisimpia. – aroTHERM plus -mallimme on käytössä hiljainen kuin kuiskaus vain, ääni on saatu laskettua 28 dB(A) tasolle kolmen metrin etäisyydellä, sanoo Peter Aller, Vaillant Nordicsin Head of Product Management.


Ympäristöhallinnon mukaan melu on edelleen yleinen vitsaus suomalaisilla asuinalueilla. Myös pienitaajuinen melu koetaan stressaavaksi ja tämä koskee erityisesti tiheään asuttuja alueita. Nyrkkisääntö ulkotiloissa on, että asuinalueella 45–50 dBA on päiväsaikaan hyväksyttävä keskiäänitaso. Öisin melutaso ei saa ylittää 50 dBA.

Markkinoiden hiljaisimpia

Vaillant käyttää korkealaatuisimpia materiaaleja, joilla on matala värähtelyaste. Puhallin, joka on monissa muissa lämpöpumpuissa erittäin äänekäs, on hiljainen käytössä ja sitä paitsi äänieristetty erikoisvalmisteisella huovutuksella.

– Meillä on akustiikan mittaushuone, jossa asiantuntijamme mittaavat äänenvoimakkuutta ja arvioivat äänenlaatua. Koska tiedämme, että jopa hiljaiset äänet voivat vaikuttaa kielteisesti ihmisiin, on tavoitteenamme aina vähentää, muokata tai kaikista mieluiten eliminoida kaikki taustaäänet, sanoo Peter Aller.

Kaikki voivat nauttia kesärauhasta

Tietoisuus äänitason raja-arvoista on tärkeää, sillä noin 75 prosenttia lämpöenergiasta saadaan lämpöpumpun ulko-osan kautta. Ulko-osa imee ulkoilmaa suuren puhaltimen avulla. Täysin äänetön toiminta on teknisesti vaikea toteuttaa, mutta Vaillantin testaajat ja tuotekehittelijät ovat edenneet jo pitkälle.

– Heidän sitoutuneen työnsä ansiosta aroTHERM plus -mallimme ääni on saatu laskettua 28 dB(A) tasolle kolmen metrin etäisyydellä, mikä on kuin kuiskaus vain. Järjestelmä voidaan siksi sijoittaa vapaasti, myös tiheäasutuilla pientaloalueilla, ilman minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia sinulle tai naapureillesi, sanoo Peter Aller.

Näillä vinkeillä teet lämpöpumpustasi hiljaisemman

Vaikka hankkisitkin modernin lämpöpumpun, joka on optimoitu olemaan niin hiljainen kuin mahdollista, on olemassa asioita, joita voit tehdä vähentääksesi äänentasoa entisestään. Tässä muutamia hyviä vinkkejä:

  • Älä aseta lämpöpumppua sellaisten tilojen yläpuolelle, joissa kaipaat hiljaisuutta ja rentouttavaa ympäristöä.
  • Vaimenna ääniä välttämällä paljaita pintoja huoneessa, käytä mattoja ja paksumpia verhoja sekä ripusta seinille tauluja.
  • Ota huomioon naapurisi ja muut asukkaat, kun valitset paikan ulkoyksikölle.
  • Vältä yksikön asettamista makuuhuoneenikkunoiden läheisyyteen tai naapurin seinän viereen.
  • Asenna ulkoyksikkö talon perustuksen tai maatukitelineen päälle välttääksesi värähtelyn leviäminen talon seiniin.
  • Jos asennusta puuseinään ei voida välttää, käytä erityisiä värähtelynvaimentimia vähentääksesi värähtelyä.

ENERGIANSÄÄSTÖOPPAAN KAIKKI OSAT

OSA 1: Tarkkaile omaa energiankulutustasi

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Näin voit helposti säästää energiaa arjessa

Haluatko säästää sähköä kotonasi ja tehdä hyvää sekä lompakollesi että ilmastolle?Tässä on vinkkimme, jotka tekevät arjestasi energiasäästäväisemmän – voit aloittaa vaikka heti.

Nämä ovat kodin suurimmat energiasyöpöt

Haluatko säästää energiaa kodissasi tinkimättä omasta mukavuudestasi? Aloita perehtymällä toimintoihin ja laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä.

Säästä energiaa keittiössä: Tässä ovat tärkeimmät vinkit

Huone, joka on kovassa käytössä, käyttää myös paljon sähköä. Kuinka voimme säästää sähköä helpoimmin? Tässä vinkit, joilla todella on merkitystä.

OSA 2: Kuinka lämmität talosi?

Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.

Paras lämmitysvaihtoehto juuri sinun kodillesi

Mikä on paras tapa lämmittää juuri sinun omakotitalosi? Suurin osa sähkölaskustasi koostuu kodin lämmityksen ja lämpimän veden kustannuksista. Onneksi taloudellisesti järkevät ja ilmastoystävälliset valinnat kulkevat usein käsi kädessä.

Näin paljon voit säästää lämpöpumpun avulla

Olen kiinnostunut hankkimaan lämpöpumpun, mutta kuinka minun tulisi edetä asiassa? Mikä pumppu sopii juuri minulle kaikista parhaiten? Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksista lämpöpumpun avulla?

Kymmenen tavallisinta kysymystä lämpöpumpuista

Christian Petersen (tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden lämpöpumppuyksikössä) vastaa kuluttajien kysymyksiin.