Etsi

Energiansäästöopas osa 1.2: Nämä ovat kodin suurimmat energiasiepot

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Haluatko säästää sähköä kotonasi tinkimättä mukavuudestasi? Aloita perehtymällä toimintoihin ja laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä. Tässä tekstissä esittelemme kotisi suurimmat energiasiepot ja neuvomme kuinka niiden kanssa kannattaa toimia.

1. Lämmitys

Suurin osa kodin sähkönkulutuksesta kuluu kodin lämmitykseen. Tässä yhteydessä voit säästää paljonkin rahaa:

  • Jos asut omakotitalossa, voit säästää jopa 75 prosenttia sähkökuluistasi yhdellä teolla: täydennä talon lämmitysjärjestelmää lämpöpumpulla. Lue lisää täältä.
  • Voitko laskea lämpötilaa? Jos lasket kotisi lämpötilaa yhdellä ainoalla asteella, vähennät sähkönkulutustasi viidellä prosentilla.
  • Tiivistä vetoisat ikkunat ja ulko-ovet. Tiivistyslistojen avulla voit vähentää kylmän ilman määrää, joka hakeutuu kotiisi. Voit myös tiivistää ikkunasi lisälasilla vähentääksesi energiahukkaa. Noin 15 prosenttia lämmöstä haihtuu katon läpi. Jos asut talossa, jossa on ullakko, voit parantaa ullakon eristystä.
  • Avaamalla sälekaihtimet ja verhot päiväsaikaan, auringonpaiste pääsee lämmittämään kotisi sisätiloja. Illalla voit vastaavasti hyödyntää paksuja verhoja ja sälekaihtimia tiivisteinä.
  • Ollessasi matkoilla kotonasi ei tarvitse olla niin lämmintä. Alenna pattereiden lämpötilaa, kytke pois pyyhekuivain ja lattialämmitys.

2. Kodinkoneet, jotka lämmittävät tai viilentävät

Kaikki kodinkoneet, joiden tehtävänä on tuottaa lämpöä tai kylmää, kuuluvat ryhmään, joka kuluttaa eniten sähköä. Näitä ovat esimerkiksi pesukone, tiskikone, kuivauskaappi, jääkaappi, pakastin, liesi ja uuni. Jääkaappi ja pakastin, joiden täytyy pysyä kylmänä vuorokauden ympäri, kuluttavat eniten sähköä.

Tarkistuslista:

✔️Pidä huolta, että jääkaapillasi ja pakastimellasi on hyvät energiamerkinnät ja että ovet pysyvät tiiviisti kiinni. Suosituslämpötilat ovat: +6°C jääkaapissa ja - 18°C pakastimessa.

✔️Tiskaa ja pyykkää matalammissa lämpötiloissa ja käytä mieluiten täysiä koneellisia. Pese vaatteet 30–40 asteessa niin usein kuin voit ja käytä tiskikoneen säästöohjelmaa. Pidä koneet liitettyinä kylmään veteen.

✔️Pidä kattiloiden kannet päällä. Näin saavutat kiehumispisteen nopeammin ja kulutat ainoastaan kolmasosan sähköstä. Valitse liesilevy, joka on suunnilleen kattilan kokoinen. Älä käytä liesituuletinta turhaan.

3. Lämmin vesi

Me suomalaiset käytämme keskimäärin noin 120 litraa vettä vuorokaudessa per henkilö. Tästä määrästä noin 40 litraa on lämmintä vettä. Nelihenkinen perhe kuluttaa vuodessa noin 4 000 kWh veden lämmitykseen. Muokkaamalla arkisia tapojasi ja käyttämällä säästömallisia hanoja, voit vähentää lämpimän veden kulutustasi merkittävästi. Tehokkain tapa on ottaa lyhyitä suihkuja ja peseytyä suihkussa kylpemisen sijaan. Kylpyamme kuluttaa kolminkertaisen määrän sähköä suihkuun verrattuna. Pidä kylpyjä hemmotteluna, jonka voit suoda itsellesi silloin tällöin.

4. Valaistus

Noin viidesosa suomalaisten kotitalouksien kuluttamasta sähköstä kuluu kotien valaistukseen. Käytä kestäviä LED-lamppuja ja sammuta valot aina kun et tarvitse valaistusta. Käytä mielellään hieman aikaa ja vaivaa kodin valaistuksen suunnitteluun. Näin varmistat itsellesi sekä toimivimmat että viihtyisimmät valaistusratkaisut. Markkinoilla on mahtava valikoima erilaisia LED-lamppuja, jotka sopivat kaikkiin eri tarpeisiin ja tilanteisiin.

5. Kodinelektroniikka

Vaikka suurimmat energiasiepot löytyvät keittiöstä, kylpyhuoneesta ja kodinhoitohuoneesta, on kotimme muut alueet myös täynnä sähkökäyttöisiä laitteita. Kodinelektroniikan sähkönkulutus lisääntyy kaikista nopeimmin ja eniten sähköä kuluttavat televisiot ja tietokoneet. Kysy aina myyjältä sähkönkulutuksesta, kun ostat uuden laitteen. Muista myös irrottaa laitteiden sähköjohdot seinästä! Laitteet kuluttavat sähköä myös virransäästötilassa.

Tulitko energiasieppojen huijaamaksi?

Tavallisimmat virheet, jotka lisäävät turhaa sähkönkulutusta:

• Valitset kuivauskaapin kuivausrummun sijasta. Itse asiassa kuivausrumpu kuluttaa vähemmän sähköä ja on näin ollen parempi vaihtoehto.

• Annat lämpimän veden valua harjatessasi hampaitasi, ajaessasi partaa, saippuoidessasi itseäsi tai pestessäsi hiuksia. Sulje hana ja säästä rahaa.

• Jätät puhelimen laturin seinään, vaikka puhelin onkin täyteen ladattu. Laturi kuluttaa sähköä niin kauan kuin se on seinässä. Latureiden kuluttamasta sähköstä kaksi kolmasosaa kuluu latureihin, jotka on jätetty kiinni seinään.

• Tiskaat käsin juoksevan veden alla. Vartissa olet kuluttanut noin 75 litraa vettä. Tiskaa mieluummin täyttämällä allas vedellä tai tiskikoneessa.

• Jätät elektroniikkalaitteita päälle, vaikket käytäkään niitä. Television, tietokoneen ja pelikonsoleiden kaltaiset laitteet ahmivat sähköä myös virransäästötilassa. Irrota laitteet seinästä. Hanki haaraliitin, jonka avulla voit sammuttaa laitteet yhdellä napinpainalluksella.

ENERGIANSÄÄSTÖOPPAAN KAIKKI OSAT

OSA 1: Tarkkaile omaa energiankulutustasi

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Näin voit helposti säästää energiaa arjessa

Haluatko säästää sähköä kotonasi ja tehdä hyvää sekä lompakollesi että ilmastolle?Tässä on vinkkimme, jotka tekevät arjestasi energiasäästäväisemmän – voit aloittaa vaikka heti.

Nämä ovat kodin suurimmat energiasyöpöt

Haluatko säästää energiaa kodissasi tinkimättä omasta mukavuudestasi? Aloita perehtymällä toimintoihin ja laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä.

Säästä energiaa keittiössä: Tässä ovat tärkeimmät vinkit

Huone, joka on kovassa käytössä, käyttää myös paljon sähköä. Kuinka voimme säästää sähköä helpoimmin? Tässä vinkit, joilla todella on merkitystä.

OSA 2: Kuinka lämmität talosi?

Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.

Paras lämmitysvaihtoehto juuri sinun kodillesi

Mikä on paras tapa lämmittää juuri sinun omakotitalosi? Suurin osa sähkölaskustasi koostuu kodin lämmityksen ja lämpimän veden kustannuksista. Onneksi taloudellisesti järkevät ja ilmastoystävälliset valinnat kulkevat usein käsi kädessä.

Näin paljon voit säästää lämpöpumpun avulla

Olen kiinnostunut hankkimaan lämpöpumpun, mutta kuinka minun tulisi edetä asiassa? Mikä pumppu sopii juuri minulle kaikista parhaiten? Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksista lämpöpumpun avulla?

Kymmenen tavallisinta kysymystä lämpöpumpuista

Christian Petersen (tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden lämpöpumppuyksikössä) vastaa kuluttajien kysymyksiin.