Etsi

Lämpöpumput – edullinen ja tehokas lämmitys ympäristöstä saatavaa energiaa hyödyntämällä

Ota meihin yhteyttä

Sen lisäksi, että lämpöpumppu on tehokas ja kestävä lämmitysjärjestelmä, se on myös ympäristövastuullinen vaihtoehto fossiilisilla polttoaineilla tuotetulle energialle. Sen ansiosta voit saada valtion myöntämää energia-avustusta, kun vaihdat lämpöpumppuun – jälleen yksi lämpöpumppua puoltava argumentti. Lämpöpumppu hyödyntää ulkoilmasta, maaperästä tai pohjavedestä saatavaa energiaa ja muuttaa sen lämmitysenergiaksi. Seuraavassa vastaamme näihin tärkeimpiin kysymyksiin:

"Kuinka lämpöpumppu tarkalleen ottaen toimii?" "Mitkä ovat lämpöpumppupohjaisen lämmitysjärjestelmän käytön tarjoamat edut?" "Kuinka paljon asennus ja käyttö maksaa?" "Onko jotain muuta, mitä tulisi ottaa huomioon?"

Olemme koonneet yhteen kaikki lämpöpumppuihin liittyvät tärkeät tiedot ja koostaneet niiden pohjalta helposti ymmärrettävän selostuksen.

Lämpöpumput tarjoavat monia etuja

Kestävyys

Ympäristövastuullinen ratkaisu ulkoilmasta, maasta tai kalliosta saatavan energian ansiosta.

Taloudellisuus

Lämpöpumppu hyödyntää ulkoilmasta (uusiutuva luonnonvara) saatavaa uusiutuvaa energiaa. Näin säästät lämmityspolttoainekustannuksissa. Lisäksi voit hakea valtion myöntämää energia-avustusta ja muita tukia kustannusten pienentämiseksi entisestään.

Riippumattomuus

Fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian nousevat hinnat eivät juurikaan vaikuta käyttökustannuksiin, joten lämpöpumpun valinta takaa riippumattomuuden kallistuvista hinnoista.

Mukavuus

Ratkaisu tarjoaa optimaalisen mukavuuden lämmityksen, jäähdytyksen ja lämpimän käyttöveden tuotannon suhteen, minkä lisäksi se voidaan myös yhdistää erilaisiin aurinkosähköjärjestelmiin.

Kuinka lämpöpumppu toimii?

Toimintaperiaate

Lämmitys

Jäähdytys

Lämmin käyttövesi

Toimintaperiaate

Toimintaperiaate

Lämpöpumpun perustoimintaperiaate on helppo selostaa nopeasti: Se hyödyntää ulkoilmasta, maaperästä tai pohjavedestä saatavaa lämpöenergiaa ja muuttaa sen lämmitysenergiaksi, jota voit hyödyntää kotisi sisätiloissa. Toimiakseen se tarvitsee ainoastaan sähköä. Lämpöpumppu kuluttaa keskimäärin noin yhden kilowattitunnin sähköä tuottaakseen neljä kilowattituntia lämmitysenergiaa. Tämä tarkoittaa, että maksat vain yhdestä kilowattitunnista ja saat kolme ilmaiseksi. Lämmityksen lisäksi lämpöpumppu tarjoaa myös muita mahdollisuuksia: kesällä voit käyttää sitä kotisi tai asuntosi jäähdyttämiseen.

Tutustu lämpöpumpun toimintaan vasemmalla olevalla videolla.

Lämmitys

Lämmitys lämpöpumpulla

Lämmitettäessä lämpöpumppu toimii jääkaapin tavoin: siinä missä jääkaappi siirtää lämpöä kaapin sisältä sen ulkopuolelle, lämpöpumppu ottaa lämpöenergiaa ympäristöstä talon ulkopuolelta, muuttaa sen lämmitysenergiaksi ja siirtää sen rakennuksen sisälle. Tämä tapahtuu sitomalla lämpöä ympäristöstä putkistoon, jossa virtaavan kylmäaineen lämpötila muuttuu näin lämpimämmäksi kuin ulkoilma. Ympäristöstä saatavaa lämpöä käytetään kylmäaineen höyrystämiseen. Tämä höyry puristetaan lämpöpumpun kompressorissa. Sen seurauksena lämpötila nousee, ja lopulta höyryn lämpö siirretään rakennuksen lämmityspiiriin.

Jäähdytys

Jäähdytys lämpöpumpulla

Lämpöpumppua voidaan käyttää myös ilmastointilaitteena ja hyödyntää talon tai asunnon jäähdyttämiseen. Sitä varten on olemassa kaksi eri vaihtoehtoa käytettävän lämpöpumpputyypin mukaan:

Jäähdytys kun lattialämmitysjärjestelmä:

Ihannetilanteessa lämpöpumppua hyödynnetään yhdessä pintalämmitysjärjestelmän (lattialämmitys tai seinälämmitys) kanssa, sillä uusimmissa rakennuksissa kyseinen järjestelmä on yleensä valmiiksi asennettuna. Huoneiden lämpötilaa voidaan laskea tällä menetelmällä noin 3 °C ja pitää sisätilat siten miellyttävän viileinä. Tämä säätömahdollisuus on yleensä riittävä miellyttävän huonelämpötilan ylläpitämiseksi.

Jäähdytys kun puhallinkonvektoriyksikkö:

Lämpöpatteripohjaisen lämmitysjärjestelmän yhteydessä jäähdyttämiseen voidaan käyttää esimerkiksi puhallinkonvektoreita, jotka on asennettu katon alapintaan tai makuuhuoneeseen. Tämä ratkaisu mahdollistaa vieläkin alhaisemmat huonelämpötilat ja on verrattavissa ilmastointilaitteeseen. Yhdistäminen lattialämmitykseen ja lämpöpattereihin on mahdollista.

Lue lisää

Lämmin käyttövesi

Lämpöpulla tuotettu lämmin käyttövesi

Lämpöpumppupohjaista lämmitysjärjestelmää käytetään yhdessä lämminvesivaraajan kanssa. Vaillantin tarjoaa erillisiä varaajavaihtoehtoja sen varmistamiseksi, että lämpimän käyttöveden valmistus sujuu mahdollisimman mukavasti. Lisäksi saatavilla on kokonaisratkaisuja, joissa lämminvesivaraaja on integroitu lämpöpumppujärjestelmään. Tarjoamamme ratkaisut takaavat vaivattoman lämpimän käyttöveden valmistuksen ja käyttöveden erinomaisen lämpömukavuuden.

Lämpöpumpun kolme energianlähdettä

Energiaa ulkoilmasta

Ilmasta saatavan energian käyttäminen lämpöpumpun avulla on kustannustehokasta. Lämpökaivoa tai maansiirtotöitä ei tarvita. Vaikka ulkolämpötila laskee jopa -25 ° C: een, lämpöpumppu voi silti tuottaa lämpöä lämmitykseen. Tässä pätee seuraava sääntö: mitä korkeampi ulkolämpötila, sitä tehokkaammin lämpöpumppu toimii.

Energiaa maaperästä

Maapallon ylempi kerros lämpenee jatkuvalla auringon säteilyllä. Lämpöpumppu ottaa maasta lämpöenergiaa ja siirtää sen rakennuksen lämmittämiseen lämpökaivon tai pintamaahan asennettavaa keruuputkiston avulla. Maaperätutkimuksella saadaan varmuus kumpi vaihtoehdoista on parempi. Kostea esim. savimaa on otollinen pintamaahan asennettavalle keruuputkistolle. Lämpökaivoa suositaan, kun kallio on lähellä maan pintaa.

Lämpöpumpun kustannukset

Jos harkitset lämpöpumpun ostamista, mietit varmasti, mitä kustannuksia siihen liittyy? Pääkustannukset muodostuvat todennäköisimmin hankinta- ja asennuskuluista. Seuraavana tulevat käyttökustannukset, eli järjestelmän toimintaa varten tarvittavan sähkön kulutuksesta aiheutuvat kulut. Kaikkien lämmitysjärjestelmien tavoin sinun on otettava huomioon myös huoltokustannukset.

Hankinnan ja tehtävien töiden osalta ilma-vesilämpöpumppu on yleensä edullisin vaihtoehto: kustannukset ovat tällöin noin 10 000–20 000 euroa riippuen laitteiston tehosta. Maalämpöpumpun kohdalla kustannusarvio on 18 000–25 000 euroa tarvittavan energiakaivon vuoksi.

Vinkkimme: Uudiskohteisiin hyvä ratkaisu on maalämpöpumppu, sillä se edellyttää poraus-/kaivutöitä, jotka on helppo huomioida rakennusvaiheessa. Tähän tarkoitukseen sopivat tuotteemme ovat flexoTHERM exclusive ja flexoCOMPACT exclusive. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu myös hyvin uudiskohteisiin ja käyttökustannukset ovat lähellä maalämpöä.

Sähkökustannukset riippuvat talon iästä ja koosta, kotitalouden henkilömäärästä, energian hinnoista, maantieteellisestä sijainnista ja monista muista tekijöistä. Tärkeä vinkki: Monet energiantuotantoyhtiöt tarjoavat kiinnostavia hintavaihtoehtoja lämpöpumppujen käyttöä varten.

Jos haluat tarkan kustannuslaskelman haluamallesi lämpöpumppuratkaisulle, suosittelemme ottamaan yhteyttä asennusliikkeeseen, jossa kaikki yksityiskohdat voidaan käydä läpi kanssasi vaihe vaiheelta.

Lämpöpumpuille myönnetyt tuet

Lämpöpumpun hankintakuluja ei kannata säikähtää. Tämä johtuu siitä, että sinulla on mahdollisuus hyödyntää kotitalousvähennystä lämpöpumpun asennuskustannuksista ja valtion myöntämää energia-avustusta. Lisäksi monet energianjakeluyhtiöt saattavat tarjota edullisia sähkönhintavaihtoehtoja. Ammattitaitoinen kumppani tai energiakonsultti auttaa sinua mielellään tukien ja energia-avustuksen hakemiseen liittyvissä asioissa

Uuden lämpöpumppuratkaisun suunnittelu

Ensin kaikkein tärkein asia: Konsultoi aina ammattiliikkeen asiantuntijaa sen jälkeen, kun olet päättänyt asentaa lämpöpumpun. Varmista ensimmäisenä asiantuntijalta, minkä tyyppinen lämpöpumppuratkaisu on mahdollinen tai suositeltava sinun tarpeisiisi. Valitsemasi energianlähteen mukaan sinun on oltava tietoinen kyseiseen järjestelmään liittyvistä ominaispiirteistä.

Saneeraus lämpöpumpulle

Uudiskohteisiin lämpöpumppupohjaisen lämmitysjärjestelmän asennuksen voi suunnitella heti alusta lähtien, mutta sen lisäksi lämpöpumppua suositellaan myös vanhojen rakennusten lämmitysjärjestelmien saneeraukseen. Vaillantin tarjoamat ratkaisut mahdollistavat lämpöpumppujen hyödyntämisen niin lattialämmityksen kuin lämpöpatterijärjestelmän kanssa. Tämä johtuu siitä, että lattialämmitys on pintalämmitysjärjestelmä. Se tarkoittaa sitä, että suuremman lämpöpatteripinta-alan ansiosta järjestelmän toimiessa tarvittava menoveden lämpötila on alhaisempi. Sen myötä lämpöpumppu voi toimia kevyemmin ja siten tehokkaammin.

Öljylämmitysjärjestelmien korvaaminen on erityisen kannattavaa, koska sen jälkeen ei tarvitse enää kärsiä öljyn aiheuttamista hajuhaitoista, koko pannuhuone on käytettävissäsi ja säästät rahaa käyttökustannuksissa. Pääset samalla eroon vanhasta öljysäiliöstä.

Kaiken kaikkiaan lämpöpumppuratkaisun sisältävä saneeraus vaatii paljon työtä etenkin, jos valitset maalämpöpumpun. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että sen myötä käyttökustannukset ovat jatkossa merkittävästi alhaisemmat etkä ole enää riippuvainen fossiilisesta energiasta. Lisäksi lämpöpumppupohjaista lämmitysjärjestelmää käyttämällä lämmität ympäristövastuullisesti ja suojelet luonnonvaroja.

Lisätietoa lämmityssaneerauksesta

Hybridilämpöpumppujärjestelmät ja järjestelmien laajennukset

Kerrostaloihin asennettavat hybridilämmitysjärjestelmät auttavat vastaamaan suureen lämmityksen tarpeeseen. Omakotitaloissa hybridijärjestelmiä käytetään puolestaan yleensä saneeraushankkeiden yhteydessä olemassa olevien ja yhä toimivien lämmitysjärjestelmien laajentamiseen. Jos omakotitalon lämpimän käyttöveden tarve on suuri, järjestelmä voidaan toteuttaa siten, että kaasua käytetään lämpimän käyttöveden valmistukseen ja lämpöpumppua lämmitykseen.

Älykäs lämpöpumpun hallinta

Lämpöpumppusi älykäs ja näppärä hallinta.

Ilmaista lämpöenergiaa auringosta

Aurinkolämpöjärjestelmät soveltuvat optimaalisesti lisälämmitysratkaisuksi ja lämpimän käyttöveden valmistukseen.

Tarjous

Yhteydenottoa varten tarvitsemme henkilötietosi. Ole hyvä ja täytä seuraavat kohdat

Tietosuojalausunto ja käyttöehdot

* Osoittaa pakolliset kentät
Virhe lähetettäessä dataa.

Mielenrauhaa ammattitaitoisen, omistautuneen henkilökunnan ja asentajien ansiosta.

Olemme täällä auttamassa sinua, olitpa sitten jo tehnyt päätöksen tai jos sinulla on kysyttävää lämpöpumpuistamme. Sinun tarvitsee vain täyttää lomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Neuvonta ei ole sitovaa.