Etsi

Energiansäästöopas osa 1.1: Näin voit helposti säästää sähköä arjessasi

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Haluatko säästää sähköä kotonasi ja tehdä hyvää sekä lompakollesi että ilmastolle? Tässä vinkit, joiden avulla voit säästää sähköä joka päivä – ja aloittaa vaikka nyt heti.

On olemassa useampia isoja tekoja, joilla pystyt kutistamaan sähkölaskuasi, esimerkiksi asentamalla aurinkopaneeleja tai lämpöpumpun. Modernin lämpöpumpun avulla voit säästää jopa 75 prosenttia sähkökustannuksista. Voit myös vaikuttaa pienillä arkisilla teoilla. Näillä vinkeillä pääset alkuun:

✔️Laske kodin lämpötilaa yhdellä asteella

Kukaan ei halua palella kotonaan, mutta tiesitkö, että laskemalla kodin lämpötilaa pelkästään yhdellä asteella vähennät sähkönkulutustasi viidellä prosentilla? Kokeile alentaa lämpötilaa sellaisissa tiloissa, joissa ei tarvitse olla niin lämmintä, esimerkiksi eteisessä, kellarissa, kodinhoitohuoneessa ja varastohuoneessa. Hieman viileämpi lämpötila makuuhuoneessa auttaa usein myös nukkumaan paremmin.

✔️Vedä johdot seinästä

Sähkölaitteet kuluttavat energiaa myös virransäästötilassa. Ota tavaksesi vetää sähköjohdot seinästä, kun olet ladannut laitteet täyteen tai lopettanut niiden käytön. Puhelinten laturit, televisiot, pelikonsolit ja tietokoneet ovat tyypillisiä energiasieppoja virransäästötilassa. Yksi hyvä tapa säästää sähköä on sammuttaa kaikki kodin elektroniikka yhdellä napinpainalluksella haaraliittimen avulla. Näin voit säästää 10–20 prosenttia kotitaloutesi sähkönkulutuksesta, mikä vastaa jo melko suurta summaa pitkässä juoksussa.

✔️Sammuta valot

Säästä sähköä sammuttamalla valot niistä huoneista, joissa et vietä aikaa. Vaihda myös kaikki vanhat hehkulamput LED-lamppuihin tai energiansäästölamppuihin. LED-lamppu kestää käytössä 30–40 kertaa niin kauan kuin hehkulamppu ja kuluttaa ainoastaan viidenneksen sähkömäärästä.

✔️Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti

Vaikka ulkona olisikin kylmä, haluavat useimmat meistä tuulettaa kotonaan silloin tällöin. Suositellemme avaamaan kaikki ikkunat kerralla ja pitämään läpivetoa lyhyen aikaa. Älä jätä ikkunoita tai parvekkeenovia raolleen pitkiksi ajoiksi.

✔️Älä peitä lämpöpattereita

Pattereiden peittäminen sohvan tai verhojen taakse on houkutteleva ajatus, mutta otathan huomioon, että näin tehdessäsi estät lämpöä jakautumasta tasaisesti kotiisi. Jätä reilusti tilaa lämpöpattereiden ympärille, jotta lämpö pääsee kiertämään kodissasi.

✔️Verhot ja väliverhot

Ripusta väliverho ulko-oven eteen vähentääksesi vetoa. Helppo niksi, joka on erityisen tehokas omakotitaloissa, mutta myös alimman kerroksen huoneistoissa tai kerrostaloissa, joissa rappukäytävä on vetoinen. Myös verhot ja sälekaihtimet auttavat pitämään kylmän ulkona ja lämmön sisällä.

Näin säästät sähköä kylpyhuoneessasi

• Käytä suihkua fiksusti. Viiden minuutin suihku vartin sijaan vastaa noin 500 säästettyä kilovattituntia (kWh) vuodessa. Toinen hyvä niksi lämpimän veden säästämiseksi on suihkupään vaihtaminen vettä säästävään malliin. Modernit säästömallit suihkuttavat noin 6–12 litraa vettä minuutissa verrattuna vanhempiin malleihin, jotka suihkuttavat noin 20 litraa. Säästävämpi suihkupää ei myöskään huononna suihkukokemustasi.

• Omistatko kylpyammeen? Nauti kylvyistä silloin tällöin, mutta otathan huomioon, että tavallinen suihku on huomattavasti energiatehokkaampi tapa peseytyä. Täyteen kylpyammeeseen mahtuu noin 150 litraa vettä. Kolmen minuutin suihku kuluttaa ainoastaan noin 30 litraa vettä.

• Vaihda heti huonot tiivisteet uusiin. Tiputtelevat vesihanat voivat vuotaa noin 500 kilovattituntia vastaavan määrän lämmintä vettä vuodessa.

• Sammuta pyyhekuivain ja laske lattialämmityksen lämpötilaa matkojen ajaksi.

Mikä kWh oikeastaan on?

Olet todennäköisesti nähnyt sähkölaskussasi lyhenteen kWh. Lyhenne tarkoittaa kilowattituntia, mutta mitä se oikeastaan merkitsee?

Watti on tehon mittayksikkö ja laskee, kuinka paljon energiaa tietyn asian tekemiseen kuluu aikayksikköä kohti. Kyseessä voi olla mitä tahansa suihkusta puhelimen lataukseen. 1000 vattia = kilowatti. Kilovattitunti tarkoittaa toisin sanoen kuinka paljon sähköä kuluu yhdessä tunnissa. Selvittääksesi, kuinka paljon sähköä laite kuluttaa, kerrot tehon ajalla, jonka käytät laitetta. Jos sinulla on infrapunalämmitin päällä parvekkeella kuuden tunnin ajan 1000 watin teholla, kulutat 6 kWh sähköä.

Kuinka paljon yksi kWh maksaa?

Sähkön hinta koostuu kolmesta osasta: sähköyhtiön hinnasta, sähkönsiirtomaksusta ja veroista. Sähkön hinta määräytyy muun muassa tarjonnan ja kysynnän mukaan ja riippuen siitä, minkälainen sähkösopimus sinulla on. Kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen hinta 2023/2 vaihteli 12-20cnt/kWh välillä. Sähköenergian lisäksi tulee myös huomioida sähkönsiirtomaksu.

Näin säästät sähköä kodinhoitohuoneessa, sekä muita pesunkestäviä vinkkejä

Tässä kolme helppoa niksiä, joilla on välitön vaikutus:

1. Pese pyykit 30 tai 40 asteessa 60 asteen sijaan. Näin puolitat sähkönkulutuksen.

2. Pese aina täysiä koneellisia. Pesukone kuluttaa lähes yhtä paljon sähköä puoliksi täytettynä kuin täytenä. Pyykit eivät myöskään tule puhtaammiksi, vaikka koneessa olisi vähemmän pestävää.

3. Käytä säästöohjelmia ja luovu esipesusta, elleivät pyykit ole todella likaisia.

Raikasta vaatteet konepesun sijasta

Onko sinulla tapana viskata kaikki käytetyt vaatekappaleesi pyykkikoriin? Otathan huomioon, että pidempi pesuväli on sekä ympäristön, talouden että vaatteiden kestävyyden kannalta parempi vaihtoehto.

  • Tuuleta vaatteesi useammin. Villa on materiaali, joka harvoin kaipaa pesua. Ripusta vaate tuuletettavaksi, niin se puhdistuu itsestään. Voit raikastaa myös muista materiaaleista valmistettuja vaatekappaleita tuulettamalla.
  • Suihkuta vaatekappaleisiin tekstiilivettä, joka raikastaa ja antaa miellyttävän tuoksun.
  • Niksi: Säilytä vaatekaapissa laventelipussia saadaksesi hyväntuoksuiset vaatteet.

Kuivaa parhaalla tavalla – kolme vinkkiä

1. Linkoa pyykkisi niin korkealla kierrosmäärällä kuin mahdollista. Tämä on energiatehokkain tapa pienentää pyykkien jäännöskosteutta ja nopeuttaa kuivumista.

2. Jos suinkaan on mahdollista, kuivaa pyykit pyykkinarulla tai -telineessä. Kesäkuukausien ajan voit kuivata pyykit ulkona. Tämä on ilmaista, eivätkä vaatekappaleet kulu, kun kuivaat ne ripustettuina. Kuivausrumpu kuluttaa vaatteita.

3. Kuivausrumpu vai kuivauskaappi? Kuivausrumpu kuluttaa vähemmän sähköä.

Säästä sähköä keittiössä – tässä tärkeimmät vinkit

Lisää vinkkejä: Hanki aurinkokennoja ja lämpöpumppu

Haluatko säästää vielä enemmän? Tässä isompia toimenpiteitä sähkön säästämiseksi kotona:

  • Tiivistä ikkunoiden ja ovien ympärykset tiivistyslistoilla pitääksesi lämmön sisällä ja laskemalla sähkönkulutusta. Vanhat ja kuluneet listat voivat aiheuttaa vetoa.
  • Tuota omaa uusiutuvaa sähköä aurinkokennoilla ja tuuligeneraattorin avulla.
  • Hanki moderni lämpöpumppu. Tiesitkö, että sellaisella voit säästää jopa 75 prosenttia sähkökuluistasi? Lue lisää täältä.
  • Lisäeristä omakotitalosi ja vaihda ikkunat uudempiin.

ENERGIANSÄÄSTÖOPPAAN KAIKKI OSAT

OSA 1: Tarkkaile omaa energiankulutustasi

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Näin voit helposti säästää energiaa arjessa

Haluatko säästää sähköä kotonasi ja tehdä hyvää sekä lompakollesi että ilmastolle?Tässä on vinkkimme, jotka tekevät arjestasi energiasäästäväisemmän – voit aloittaa vaikka heti.

Nämä ovat kodin suurimmat energiasyöpöt

Haluatko säästää energiaa kodissasi tinkimättä omasta mukavuudestasi? Aloita perehtymällä toimintoihin ja laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä.

Säästä energiaa keittiössä: Tässä ovat tärkeimmät vinkit

Huone, joka on kovassa käytössä, käyttää myös paljon sähköä. Kuinka voimme säästää sähköä helpoimmin? Tässä vinkit, joilla todella on merkitystä.

OSA 2: Kuinka lämmität talosi?

Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.

Paras lämmitysvaihtoehto juuri sinun kodillesi

Mikä on paras tapa lämmittää juuri sinun omakotitalosi? Suurin osa sähkölaskustasi koostuu kodin lämmityksen ja lämpimän veden kustannuksista. Onneksi taloudellisesti järkevät ja ilmastoystävälliset valinnat kulkevat usein käsi kädessä.

Näin paljon voit säästää lämpöpumpun avulla

Olen kiinnostunut hankkimaan lämpöpumpun, mutta kuinka minun tulisi edetä asiassa? Mikä pumppu sopii juuri minulle kaikista parhaiten? Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksista lämpöpumpun avulla?

Kymmenen tavallisinta kysymystä lämpöpumpuista

Christian Petersen (tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden lämpöpumppuyksikössä) vastaa kuluttajien kysymyksiin.