Etsi

Energiansäästöopas osa 2.3: Kymmenen yleisintä kysymystä lämpöpumpuista

Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.

Tervehdys Christian Petersen! Toimit lämpöpumppujen tuotepäällikkönä Vaillantin pohjoismaiden yksikössä.

Kuinka paljon lämpöpumppu maksaa?

”Lämpöpumpun valinta määräytyy kotitalouden lämmön ja lämpimän veden tarpeen mukaan ja riippuu myös siitä, missä päin maata asut ja minkälainen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä kodissasi on tällä hetkellä. Hinta vaihtelee siis kohteen mukaan. Kokonaiskustannukset koostuvat itse lämpöpumpusta ja sen asennustöistä.”

Kuinka paljon rahaa lämpöpumpun avulla voi säästää?

”Kasvava määrä suomalaisia vaihtaa öljylämmityksen tai suoran sähkölämmityksen lämpöpumppuun, joka säästää sekä rahaa että ympäristöä. Kun ottaa huomioon tämänhetkisen sähköhinnan nousun, on lämpöpumppu ehdottomasti edullisin lämmitysmuoto. Lämpöpumpusta riippuen voit säästää jopa 50–75 prosenttia sähkölaskustasi, jos vaihdat pois öljy- tai sähkölämmityksestä. Lisäksi investointi maksaa itsensä takaisin reilussa viidessä vuodessa. On myös syytä muistaa, että lämpöpumppu on investointi kiinteistöösi. Saat käyttämäsi rahat takaisin myyntivoittona, jos myyt kotisi.”

Minkälaiset lämpöpumput ovat tavallisimpia?

”Maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu ovat melkein yhtä suosittuja suomessa. 12 prosenttia kotitalouksista lämmitetään pääasiassa ilma-vesilämpöpumpulla, kun taas 9 prosentilla kotitalouksista on maalämpö. Määrällisesti myymme eniten ilmalämpöpumppuja, mutta nämä täydentävät muita lämmitysmuotoja, kuten sähkö-, puu- tai pellettilämmitystä. Näitä pumppuja käytetään myös kesämökkien lämmittämiseen ja viilentämiseen.”

Kuinka tehokkaita lämpöpumput ovat?

”Lämpöpumput kattavat jopa 90 prosenttia kotitalouksien lämmitystarpeesta, joten myös kansantalouden kannalta lämpöpumput ovat paras vaihtoehto. Tämä on ainoa lämmitysmuoto, joka moninkertaistaa energiatehokkuuden, siksi maksat ainoastaan viidesosan omakotitalosi lämmityksestä.”

Edellyttääkö järjestelmä paljon huoltotöitä?

Jotta lämpöpumppu saavuttaa optimaalisen tehokkuuden, tulee valtuutetun asentajan suorittaa asennustyöt. Tämän jälkeen pumppu huolletaan joka toinen vuosi. Lämpöpumppua voi todella hienosäätää, mikä on myös merkittävä ero fossiilisiin lämmitysmuotoihin verrattuna.”

Saako lämpöpumpun asennukseen jonkinlaista tukea?

”Kyllä, Suomessa saat 60 prosenttia kotitalousvähennystä työnosuudesta, kun asennutat lämpöpumpun. Ne kotitaloudet, jotka korvaavat vanhan öljylämmitysjärjestelmän fossiilittomalla lämmitysmuodolla voivat hakea erillisen tuen ELY-keskukselta. Molempia tukia ei voi saada. Kotitalousvähennys ei koske uudiskohteita.”

Kuinka paljon ympäristöystävällisempi vaihtoehto lämpöpumppu on?

”Lämpöpumppu tuottaa keskimäärin viisinkertaisen määrän lämpöä siihen nähden, kuinka paljon sähköä järjestelmä käyttää. Näin ollen lämpöpumppu on yksi ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista. Vain 20 prosenttia sähkönkulutuksestasi tulee sähköverkosta. Sähkökustannuksia voi vähentää entisestään asentamalla katolle aurinkopaneeleja.”

Kuinka lämpöpumppu asennetaan?

”Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen lämpöpumppuun sujuu helposti. Kuinka paljon aikaa asennukseen kuluu, riippuu täysin siitä, minkälaisen pumpun päädyt hankkimaan. ilmalämpöpumpun asennus kestää nelisen tuntia, kun taas maalämpöpumpun asennustöihin menee jopa 2–4 päivää, sillä asennus edellyttää kallioperän poraustöitä.”

Aiheutuuko lämpöpumpusta häiriöitä naapureille?

”Ei aiheudu. AroTHERM Plus ja Split ovat meidän hiljaisimmat tuotteemme, eivätkä ne häiritse sinua tai naapureitasi. 3–4 metrin etäisyydeltä et kuule inahdustakaan. Sitä paitsi äänitasoa voi hienosäätää asennuksen ja huollon yhteydessä.”

Jos haluan hankkia lämpöpumpun, mistä minun kannattaa lähteä liikkeelle?

”Tutustu mielellään eri pumppuihimme täällä ja kotisivuillamme. Perehdyttyäsi aiheeseen jonkin verran, voit ottaa yhteyttä valtuutettuun Vaillant-asentajaan. Kaikki kiinnostuneet ovat toki myös tervetulleita olemaan suoraan yhteydessä meihin.”

ENERGIANSÄÄSTÖOPPAAN KAIKKI OSAT

OSA 1: Tarkkaile omaa energiankulutustasi

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Näin voit helposti säästää energiaa arjessa

Haluatko säästää sähköä kotonasi ja tehdä hyvää sekä lompakollesi että ilmastolle?Tässä on vinkkimme, jotka tekevät arjestasi energiasäästäväisemmän – voit aloittaa vaikka heti.

Nämä ovat kodin suurimmat energiasyöpöt

Haluatko säästää energiaa kodissasi tinkimättä omasta mukavuudestasi? Aloita perehtymällä toimintoihin ja laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä.

Säästä energiaa keittiössä: Tässä ovat tärkeimmät vinkit

Huone, joka on kovassa käytössä, käyttää myös paljon sähköä. Kuinka voimme säästää sähköä helpoimmin? Tässä vinkit, joilla todella on merkitystä.

OSA 2: Kuinka lämmität talosi?

Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.

Paras lämmitysvaihtoehto juuri sinun kodillesi

Mikä on paras tapa lämmittää juuri sinun omakotitalosi? Suurin osa sähkölaskustasi koostuu kodin lämmityksen ja lämpimän veden kustannuksista. Onneksi taloudellisesti järkevät ja ilmastoystävälliset valinnat kulkevat usein käsi kädessä.

Näin paljon voit säästää lämpöpumpun avulla

Olen kiinnostunut hankkimaan lämpöpumpun, mutta kuinka minun tulisi edetä asiassa? Mikä pumppu sopii juuri minulle kaikista parhaiten? Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksista lämpöpumpun avulla?

Kymmenen tavallisinta kysymystä lämpöpumpuista

Christian Petersen (tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden lämpöpumppuyksikössä) vastaa kuluttajien kysymyksiin.