Etsi

Mikä on keskuslämmitys?

Keskuslämmitysjärjestelmä on lämmitysjärjestelmä, joka lämmittää rakennuksen kaikkia lämpöpattereita samanaikaisesti keskitetysti yhdestä pisteestä. Yleisesti se kierrättää lämmintä vettä erillisessä lämmityskierrossa. Joissakin keskuslämmitysjärjestelmissä käytetään energiantuottajan kiinteistöön siirtämää kaukolämpöä, toisissa taas paikallista lämmitystä. Paikallisia keskuslämmitysjärjestelmiä käytettäessä pannuhuoneeseen on asennettu lämmityslaite tai polttolaite. Tärkeimmät lämmitykseen käytettävät polttoaineet ovat lämmitysöljy ja maakaasu.

Polttamalla tuotettu lämpö syötetään joko suoraan lämmönvaihtimeen, joka käyttää sen lämmitysveden lämmitykseen, tai sitä täydennetään muodostuneiden kaasujen kondensoitumislämmöllä polttolaitteiden yhteydessä. Kiertopumput kierrättävät lämmitysvettä lämmitysputkijärjestelmässä, josta lämpöä luovutetaan lämpöpattereille. Niitä taas voidaan säädellä omista termostaateistaan. Jäähtynyt lämmitysvesi virtaa takaisin lämmityslaitteeseen, jolloin kierto palaa takaisin alkuun.

Modernit keskuslämmitysjärjestelmät voidaan lisäksi yhdistää vaihtoehtoisiin energialähteisiin, esimerkkeinä aurinkolämpöenergia tai lämpöpumput, joille myönnetään laajalti valtiontukia. Keskuslämmityksen energialähteinä toimivat minikokoiset modulimaiset lämpövoimalat voivat tuottaa lämmön lisäksi sähköä ja käyttövettä yhteistuotannolla.

Takaisin yleiskatsaukseen