Etsi

Mikä on aurinkoenergiavaraaja?

Aurinkoenergiavaraajia tarvitaan, jotta aurinkoenergia voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti ja energiaa on saatavilla milloin tahansa. Varaajina voivat toimia akut, jotka varaavat aurinkosähköjärjestelmillä tuotettua sähköä, sekä aurinkolämmön varaajat, joissa varastoidaan aurinkolämpöenergialla tuotettua aurinkolämpöenergiaa. Aurinkoenergiavaraajan koko riippuu käyttäjien lukumäärästä sekä energianottopisteiden lukumäärästä ja volyymista. Aurinkoenergiavaraajien hankinta saa laajalti valtiontukia.

Aurinkoenergiavaraajat, joissa varataan lämmintä käyttövettä lämmityskäyttöön ja/tai lämpimän käyttöveden valmistukseen ovat puskurivaraajia, jotka pitävät lämmitetyn käyttöveden eristettynä säiliössä, josta lämmin käyttövesi syötetään sitten lämmitysjärjestelmään tai sekoittajiin. Kun veden varastoitu lämpö ei enää riitä, aurinkoenergian keruupiirin kiertopumppu käynnistyy ja pumppaa lämpöä aurinkokeräimen putkista aurinkoenergiavaraajaan.

Sähkökäyttöiset aurinkovaraajayksiköt ovat kookkaita litiumioniakkuja, joita on saatavilla eri mallisina. Niillä on omat akkuhallintajärjestelmänsä ja varaustilasäätimensä. Niitä voidaan käyttää yhdessä muiden lämmitysjärjestelmien, esimerkiksi lämpöpumppujen kanssa tukemaan näiden sähkönsaantia tarvittaessa.

Takaisin yleiskatsaukseen