Etsi

Mikä on aurinkolämpökeräin?

Aurinkolämpökeräin kerää auringon lämpöenergiaa, jota sitten käytetään lämmön tuotantoon. Sillä on siis samanlainen tehtävä kuin aurinkopaneelilla on aurinkosähköjärjestelmässä sähköä tuotettaessa. Tuotettua lämpöä käytetään lämmittämään vettä, lämmityskäyttöön tai tukemaan toista lämmitysjärjestelmää.

Tyypillisesti aurinkokeräin on asennettu talon katolle avoimeen paikkaan litteänä levynä tai putkikeräimenä. Lisäksi on olemassa harvinaisempia aurinkokeräimiä, esimerkiksi ilmakeräimiä, joissa lämmönsiirron väliaineena toimii ilma, sekä hybridikeräimiä, joissa on yhdistetty aurinkosähköä ja auringon lämpöenergiaa. Solar Keymark -sertifioidut aurinkokeräimet ovat laajalti oikeutettuja valtiontukiin.

Lämpöeristetyissä aurinkokeräimissä aurinkoenergian absorbaattorit lämpiävät auringonsäteilyn vaikutuksesta ja siirtävät lämmön väliaineeseen, joka yleensä koostuu vesiseoksesta. Lämmönvaihdin käyttää lämpöä sitovaa ainetta lämmitysveden, ja ‒ erillisessä lämmityspiirissä ‒ käyttöveden lämmittämiseen; tämä pumpataan sitten joko heti vesipisteille tai aurinkolämmön varaajaan myöhempää käyttöä varten.

Takaisin yleiskatsaukseen