Etsi

Mikä on aurinkolämpöenergia?

Aurinkolämpöenergia ei muunna aurinkoenergiaa sähköksi, kuten aurinkosähköjärjestelmät, vaan lämmöksi, jota voidaan käyttää lämpimän käyttöveden valmistukseen ja lämmitysjärjestelmien tukemiseen.

Katolle asennetaan riveittäin aurinkokeräinputkia, jotka on täytetty aurinkokeräimen lämmönsiirtonesteellä. Se on usein veden ja propyleeniglykolin seos. Tarvittava pinta-ala riippuu muiden tekijöiden ohella kotitaloudessa elävien ihmisten lukumäärästä. Aurinkokeräimen lämmönsiirtoneste absorboi aurinkoenergiaa, kunnes se on riittävän lämmintä, minkä jälkeen keräin siirtää nesteen lämmönvaihtimen kautta aurinkokeräinjärjestelmän puskurivaraajaan. Siellä aurinkokeräimen lämmönsiirtoneste jäähtyy, minkä jälkeen se pumpataan takaisin aurinkokeräimille, ja kierto palaa takaisin alkuun.

Aurinkokeräinjärjestelmän aurinkoenergiavaraaja voi syöttää lämpöä omakotitaloon tasaisesti, vaikka aurinko ei paistaisikaan. Talvella aurinkoenergian määrä ei kuitenkaan riitä, jolloin aurinkolämpöenergiaa käytetään yleensä tukemaan muita vedenlämmittimiä ja lämmitysjärjestelmiä tai sitä käytetään vain kausikäytössä olevissa rakennuksissa. Aurinkolämpöenergian käyttöä omakotitaloissa tuetaan yleensä valtiontuin (ei koske loma-asuntoja jne.).

Takaisin yleiskatsaukseen