Etsi

Lämpöpumppu ensimmäinen prioriteetti vanhaa taloa kunnostettaessa

Kun Bert-Ove Andersson ja hänen veljensä ottivat hallintaansa Varbergin ulkopuolella sijaitsevan vanhempiensa kodin, tärkeintä oli lämmityksen modernisointi.

- Isä asensi öljypolttimen 70-luvulla, se oli sekä kallista että ympäristölle haitallista. Vaihdoimme lämpöpumppuun ja olemme puolittaneet energiakustannukset, Bert-Ove kertoo.

Vanhaa vuodelta 1942 peräisin olevaa maatalouskiinteistöä ympäröi pelto ja se on jatkuvasti alttiina suolaiselle merituulelle. Siksi ikkunat ja julkisivu vaativat uusimista, mutta tärkeintä oli lämmitys.

- Tiesimme, että talo vaatisi paljon työtä, ja oli itsestäänselvää aloittaa 70-luvun öljypolttimesta, joka oli erittäin vanha järjestelmä, Bert-Ove Andersson kertoo.

Järjestelmä vaihdettiin viikossa

Veljet ottivat yhteyttä paikalliseen putkimieheensä Träslövs VVS:ssään, joka suositteli Vaillantilta lämpöpumppua. Koska kiinteistöstä puuttuu kallioperä ja sopiva maalämpö, valinta osui ilma/vesilämpöpumppuun.

– Teimme päätöksen nopeasti ja koko homma sujui mutkattomasti. Vanha öljy pumpattaisiin pois säiliöstä ja hävitettäisiin asianmukaisesti samanaikaisesti uudet putket vedettäisiin lämpöpumpun ulkopuolelta uuteen järjestelmään. Aloitimme kesän alussa ja öljykattilan pois heittämisestä kului viikko uuden järjestelmän käyttöönottoon, kertoo Bert-Ove Andersson.

Vaikka vanhan öljykattilan ääni kuului selvästi taloon, lämpöpumppu on "huomattavan äänetön", Bert-Ove sanoo. Hän on yhtä tyytyväinen, että uusi järjestelmä on niin helppo ylläpitää. Jos ulkona kylmenee, lämpöpumppu säätää lämpöä automaattisesti ja sisätiloissa lämpötila jakautuu nyt paljon tasaisemmin kaikkialle taloon.

- Aiemmin piti rynnätä alas kellariin ja käynnistää öljykattila pakkasten tullessa. Käytimme myös tilaisuuden hyväksi asentaa kellariin kaksi konvektorielementtiä ja koska lämpö nousee ylöspäin, lattiamme ovat lämmenneet, Bert-Ove kertoo.

Hiljainen ja helppohoitoinen

Koko asennus sujui mutkattomasti ja sitä yksinkertaisti se, että oli kesä, joten työmiehet pääsivät kulkemaan sisään ja ulos avoimista etuovista.

- Putkimiehemme tulee yhdeltä Träslövin maatilalta ja tekee aina hieman ylimääräistä. Sekä hän että kollega ovat erittäin asiantuntevia ja heihin voi luottaa aina, Bert-Ove iloitsee.

Kun salaman isku sekoitti jokin aika sitten sekä TV:n, hälyttimen että lämpöpumpun tuulettimet, kutsuttiin paikalle Vaillantin teknikko, joka ”saapui nopeasti ja ratkaisi koko ongelman”, joten huolto-osuus on myös toiminut hyvin.

Saneerauksen seuraava vaihe on ulkoseinien lisäeristys. Itse asiassa tarvitaan myös uusia ikkunoita, mutta pian vain 100 metrin päähän talosta rakennetaan uusi junarata, mistä johtuen veljekset ovat päättäneet odottaa.

– Jos syntyy melua, Ruotsin Liikennevirasto vastaa äänieristetyistä ikkunoista, joten meidän on odotettava vähän kauemmin, Bert-Ove sanoo.

Yhteenvetona hän on erittäin tyytyväinen Vaillantin ilma/vesilämpöpumppuinvestointiin.

- Olemme leikanneet energiakustannuksiamme, meillä on tasaisempi lämpö koko talossa ja on mukavaa, kun ei tarvitse miettiä lämpötilan säätämistä sään mukaan. Järjestelmä huolehtii itsestään.

"Olemme puolittaneet energiakustannukset", sanoo Bert-Ove Andersson, joka investoi ilma/vesilämpöpumppuun.

FAKTAT

• Omistaja: Bert-Ove Andersson ja hänen veljensä.

• Asunto: Talo 144 neliömetriä (+ kellari 100 m2) Varbergin laitamilla länsirannikolla.

• Aiempi energiaratkaisu: Vanha öljykattila.

• Ongelmat: Öljyn hinnan nousu, öljy haitallista ympäristölle, epätasainen lämpö talossa.

• Ratkaisu: ilma/vesilämpöpumppu aroTHERM Plus VWL 125/6 A.

• Tulos: Tasainen lämpö koko talossa ja puolittuneet energiakustannukset.

• Kuinka paljon lämmitys- ja vesikustannukset ovat laskeneet? 50-60 prosenttia pienemmät käyttökustannukset aiempaan verrattuna (öljykattila).

ENERGIANSÄÄSTÖOPPAAN KAIKKI OSAT

OSA 1: Tarkkaile omaa energiankulutustasi

Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi

Näin voit helposti säästää energiaa arjessa

Haluatko säästää sähköä kotonasi ja tehdä hyvää sekä lompakollesi että ilmastolle?Tässä on vinkkimme, jotka tekevät arjestasi energiasäästäväisemmän – voit aloittaa vaikka heti.

Nämä ovat kodin suurimmat energiasyöpöt

Haluatko säästää energiaa kodissasi tinkimättä omasta mukavuudestasi? Aloita perehtymällä toimintoihin ja laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä.

Säästä energiaa keittiössä: Tässä ovat tärkeimmät vinkit

Huone, joka on kovassa käytössä, käyttää myös paljon sähköä. Kuinka voimme säästää sähköä helpoimmin? Tässä vinkit, joilla todella on merkitystä.

OSA 2: Kuinka lämmität talosi?

Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.

Paras lämmitysvaihtoehto juuri sinun kodillesi

Mikä on paras tapa lämmittää juuri sinun omakotitalosi? Suurin osa sähkölaskustasi koostuu kodin lämmityksen ja lämpimän veden kustannuksista. Onneksi taloudellisesti järkevät ja ilmastoystävälliset valinnat kulkevat usein käsi kädessä.

Näin paljon voit säästää lämpöpumpun avulla

Olen kiinnostunut hankkimaan lämpöpumpun, mutta kuinka minun tulisi edetä asiassa? Mikä pumppu sopii juuri minulle kaikista parhaiten? Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksista lämpöpumpun avulla?

Kymmenen tavallisinta kysymystä lämpöpumpuista

Christian Petersen (tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden lämpöpumppuyksikössä) vastaa kuluttajien kysymyksiin.