Etsi

Ympäristöystävällinen Umwelt Arena, Spreitenbach (Sveitsi)

René Schmid Architekten -arkkitehtitoimiston suunnittelema ympäristöystävällinen Umwelt Arena rakennettiin Zürichin lähelle vuonna 2012 plusenergiataloksi. Tässä arkkitehtuuriltaan häikäisevässä kohteessa on 11 000 neliömetriä tilaa ympäristöalaan liittyvien tapahtumien ja näyttelyiden järjestämistä varten. Kattoon integroidun aurinkosähköjärjestelmän ja muiden innovatiivisten rakennusteknisten ratkaisujen lisäksi rakennuksen energiatehokkuus maksimoitiin sähkön ja lämmön pienimuotoiseen yhteistuotantoon käytettävällä ecoPOWER 1.0 -laitteistolla, joka asennettiin kohteeseen Vaillantin pilottihankkeena ennen tuotteen tuomista virallisesti markkinoille.

Zürichin keskeisellä sisääntuloväylällä sijaitseva Umwelt Arena on kooltaan 100 x 60 metriä ja muodoltaan soikea. Matelijan suomuja muistuttavat erikoismuotoillut aurinkopaneelit muodostavat rakennukseen eristävän kuoren. Tämän uuden rakennuksen keskeisin tila on kolmikerroksinen Arena for Sustainability -areena, johon mahtuu 4 000 katsojaa. Tämän tapahtumatilan lisäksi kävijöille on tarjolla 45 innovatiivista näyttelyä, joissa esitellään luontoon ja elämään, energiaan ja liikkumiseen sekä rakentamiseen ja uusiutuviin energialähteisiin liittyviä teemoja. Tästä rakennuksesta löytyy myös seminaarisaleja ja ravintola. Alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti ympäristötietoisuus on huomioitu myös energiankulutuksessa ja rakennusteknisissä ratkaisuissa. Kattorakenne koostuu eristetyistä puisista kotelopalkkielementeistä. Lasijulkisivuissa on kolminkertainen lasitus, minkä ansiosta niiden keskimääräinen K-arvo on 0,28 W/m²K yhdessä hyvin eristettyjen ulkoseinien kanssa.

Rakennuksen avulla on tarkoitus esitellä kävijöille laajalti nykyaikaista ympäristöystävällistä teknologiaa, minkä vuoksi rakennuksessa on runsaasti erilaisia teknisiä ratkaisuja. Rakennukseen on asennettu esim. kuudenlaisia lämpöpumppuja. Erilaiset sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitteistot (mm. Vaillantin ecoPOWER 1.0 micro-CHP) sekä erilliset hake- ja pellettilämmitysjärjestelmät täydentävät osaltaan kiinteistön lämmöntuotantokapasiteettia. Lämmönjakelu on toteutettu kahden järjestelmän avulla. Betonikattorakenteisiin integroitua jäähdytysputkistoa voidaan käyttää lämmitykseen ja jäähdytykseen peruskuormituksessa. Lisäksi syöttöilma esilämmitetään, jos ulkolämpötila laskee riittävän alas. Kuuma vesi tuotetaan aurinkoenergian avulla. Kattoon integroitu aurinkosähköjärjestelmä tuottaa noin 540 000 kilowattituntia sähköä vuodessa, minkä ansiosta rakennus on alkuperäisen tavoitteensa mukaisesti plusenergiatalo. Jos lisäksi huomioidaan talteenotettu lämpö, Umwelt Arena tuottaa lähes yhden gigawattitunnin energiaa. Tämä ylittää selvästi vuotuisen energiankulutusarvion.

Faktoja ja lukuja

Rakennustiedot
Nimike, hankkeen nimi:Umwelt Arena
Tyyppi:Tapahtumien järjestämiseen soveltuva rakennus
Sijainti:Spreitenbach, Sveitsi
Valmistumisaika:Elokuu 2012
Tärkeimmät luvut – energiakonsepti:Tärkeimmät luvut – energiakonsepti:
Hyödynnettävät energialähteet:
 • Ilma
 • Pohjavesi
 • Maalämpö (maalämmön keruupiiri)
 • • Aurinko (lämpö- ja sähköenergia) – kattoon integroitu aurinkoenergiajärjestelmä, joka tuottaa vuodessa 540 000 kWh
 • • Biomassa (kasvijäte ja puu)
Hyödyntämistapa:
 • Vesi-vesiabsorptiolämpöpumppu
 • Sähkökäyttöinen vesi-vesilämpöpumppu
 • Sähkökäyttöinen ilma-vesilämpöpumppu (aurinkoenergiaa hyödyntävä jaettu järjestelmä)
 • Useita sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia
 • Useita hakelämmitysjärjestelmiä
 • Lämpöpumpusta ja sähkön ja lämmön yhteistuotannosta koostuva hybridijärjestelmä
 • Kasvijätteen Kompogas-käsittelyjärjestelmä
Lämmön varastointi ja jakelu:Jäähdytykseen ja lämmitykseen betonikattojen avulla käytettävä lämpöelementtijärjestelmä: (TABS)
 • Maalämmön keruupiiri
 • Kaksi 70 000 litran säiliötä energian varastointia varten
 • Ilmanvaihtojärjestelmä
Vaillantin tuotteet:Pienimuotoinen sähkön ja lämmön yhteistuotantojärjestelmä ecoPOWER 1.0
Rakennuksen omistaja:Umwelt Arena AG Spreitenbach
Toiminnasta vastaava taho: Aargaun kantoni seuraavan tahon tuella:
W. Schmid Projekte AG, Spreitenbach / CH
www.umweltarena.ch
Arkkitehdit:René Schmid Architekten AG, Zurich/CH
www.reneschmid.ch
Sähkötekniikasta vastaava taho:Büchler & Partner AG, Zurich
Aurinkosähköjärjestelmistä vastaava taho:Basler & Hofmann, Zurich
Vesi- ja viemäritekniikasta vastaava taho:Alco Haustechnik AG, Zurich
Ilmanvaihdosta vastaava taho:Biasca Engineering AG, Spreitenbach
Lämmitystekniikasta vastaava taho:HLS Engineering GmbH, Zurich
Rakennuksen rakenteet:Zender + Kälin AG, Winterthur