Etsi

“EnergieWertHaus” Rösrath (Saksa)

Vuonna 2010 Rösrathiin rakennettiin paritalo, joka oli ominaisuuksiltaan EnergieWertHaus-ekotalo. Sen energiankulutus on 30 prosenttia lain edellyttämää tasoa pienempi. Tarkoituksena oli kehittää ekotaloihin soveltuva energiatehokas kokonaisuus, jonka suunnittelu ja toteutus onnistuvat vain vaadittavan pätevyyden omaavien suunnittelijoiden ja rakennusurakoitsijoiden avulla.

Suunnittelija- ja rakentajapariskunta Johannes ja Dagmar Hermann kehittivät tämän kestävän kehityksen periaatteiden mukaisen suunnitelman yhdessä lämmitysjärjestelmävalmistaja Vaillantin, rakennusmateriaalien erikoisosaaja Ytongin ja tarkastustoimisto DEKRAn kanssa. Talo voitti RWE Climate Protection Award -ilmastonsuojelupalkinnon vuonna 2012.

Tämä kahdesta kuutionmuotoisesta rakenteesta koostuva rakennus kuvastaa selkeää arkkitehtonista ilmaisua ja sopii luontevaksi osaksi maaseutuympäristöä. Tässä uudessa kolmikerroksisessa rakennuksessa on hyödynnetty kumpuilevaa maastoa ja luotu sen avulla lisää asuintilaa kellarikerrokseen. Lattiasta kattoon yltävät alumiinirakenteiset ikkunat jakavat rapatut julkisivut ja päästävät rakennuksen sisälle runsaasti valoa. Kolminkertaiset ikkunat ja 36,5 cm paksut kevytbetoniset muuratut seinät muodostavat rakennukseen energiatehokkaan ulkorakenteen.

Talon lämmitysjärjestelmä on myös ympäristöystävällinen. Rakennukseen saadaan yhdestä porakaivosta riittävästi energiaa talon lämmitys- ja kuumavesitarpeisiin kaksoispuskurisäiliöllä varustetun Vaillantin geoTHERM suolavesi-vesilämpöpumpun avulla. Lisäksi rakennukseen asennetulla Vaillantin recoVAIR-ilmanvaihtojärjestelmällä varmistetaan, ettei energiaa hukata. Rakennuksessa hyödynnetään jopa 95 prosenttia hukkalämmöstä. Tämän pinta-alaltaan 240 neliömetrin kokoisen talon primäärienergian vuotuinen kokonaiskulutus on vain 34,79 kWh/m2. Tilojen ja veden lämmittämiseen käytettävän energian vuotuinen loppukulutus on vieläkin pienempi, vain 13,4 kWh/m2. Johannes Hermannin mukaan kulutusmäärät ovat yli 10 prosenttia passiivitalolle asetettuja vaatimuksia pienemmät.

Faktoja ja lukuja

Rakennustiedot
Nimike, hankkeen nimi:EnergieWertHaus Rösrath
Tyyppi:Asuinrakennus
Sijainti:Bensberger Straße 325, 51503 Rösrath-Forsbach
Valmistumisaika:2010
Tärkeimmät luvut – pinta-ala:240 m2 asumis- ja kodinhoitotilaa
Tärkeimmät luvut – teknologia:Primäärienergian vuotuinen kulutus 34,79 kWh/m2.
Energian vuotuinen loppukulutus 13,4 kWh/m2.
Talon energiatehokkuus KfW55 EnEV2009-energiansäästöasetuksen mukaisesti
Tärkeimpiä lukuja – energiakonsepti:Maalämmön hyödyntäminen porakaivon avulla, geoTHERM suolavesi-vesilämpöpumppu ja kaksoispuskurisäiliö, lattialämmitys ja recoVAIR-ilmanvaihtojärjestelmä
Rakennuksen omistaja:Dipl.-Ing. Architecture Johannes Hermann, Dagmar Hermann M.A.
Hankkeen suunnittelija:Suunnittelu toteutettiin Vaillantin, Ytongin ja Dekran välisenä yhteistyönä
Arkkitehti:Dipl.-Ing. Architecture Johannes Hermann, Dagmar Hermann M.A.
YTONG Bausatzhaus Rhein-Sieg-Oberberg GmbH
Tekninen suunnittelija:Dipl.-Bauing. Helmuth Rosenthal
Lisenssitiedot:Oikeudet: Dipl.-Ing. Johannes ja Dagmar Hermann M.A. / Ytong – valokuvia ja piirustuksia voi käyttää maksutta.