Etsi

Yhden perheen plusenergiatalo Bedburgissa Saksassa

Kölnin lähelle Bedburgiin suunniteltiin poikkeuksellinen omakotitalo, joka on innovatiivinen niin ulkonäön kuin energiaratkaisujen osalta. Arkkitehti Joachim Schaffeld Marlista sovitti yhteen kaksi rakennukselle asetettua vaatimusta, jotka aluksi vaikuttivat ristiriitaisilta. Tavoitteena oli suunnitella energiatehokas plusenergiatalo tekemättä kompromisseja arkkitehtuurin tai käytön suhteen. Älytalotekniikan avulla nämä kaksi näkökulmaa saadaan yhdistettyä. Suuri aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä yli oman tarpeen, ja energiatehokkuutta lisätään vielä geoTherm-ilma-vesilämpöpumpun ja siihen liitetyn vesisäiliön sekä lämmön talteenotolla varustetun recoVAIR-ilmanvaihtojärjestelmän avulla.

Talon omistajat Ruth ja Uwe Eschment halusivat valoisen rakennuksen, jossa on suuria ikkunapintoja, avoimia tiloja ja suuri uima-allas puutarhassa. Lisäksi he halusivat käyttää omakotitalossaan fossiilisista polttoaineista riippumatonta ilmaista aurinkoenergiaa ja ympäristössä olevaa lämpöä ja pyrkiä näin energiatehokkuuteen pitkällä aikavälillä.

Kyseisen asuinalueen asemakaavassa sallittiin vain korkeudeltaan enintään yhden täyden kerroksen korkuiset talot, joissa on 45 asteen harjakatto. Joachim Schaffeld hyödynsi nerokasta lähestymistapaa luodakseen vaikutelman tilavuudesta ja kahdesta kerroksesta ja välttääkseen vinoja seiniä. Puutarhan julkisivua hallitsee kaksikerroksinen punainen runkorakenne, joka rikkoo rohkeasti perinteistä muoto- ja värimaailmaa. Tällä tavoin saatiin luotua valoisia kaksikerroksisia huoneita, joissa on parvikerros. Sisätilojen tunnelmaa leimaavat laajat ikkuna-aukot, valojen ja varjojen leikki valkoisilla seinillä, tilavat oviaukot huoneiden välillä sekä aitojen puuparkettilattioiden lämpimät värisävyt.

Rakennuksen energiakonsepti perustuu älykkääseen lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikkaan, jolla saavutetaan pitkällä aikavälillä taloudellista ja ekologista hyötyä. Tämän konseptin mukainen kokonaisjärjestelmä mahdollistaa myös ulkoaltaan käytön. Rakennuksen lämmitys perustuu kokonaan ympäristöstä saatavan energian hyödyntämiseen. Rakennuksen tilat ja rakennuksessa käytettävä vesi lämmitetään geoTHERM -ilma-vesilämpöpumpun avulla. Pumpulla tuotettu lämpö siirretään eri huoneisiin lattialämmityksen avulla. recoVAIR-ilmanvaihtojärjestelmä ottaa 90 prosenttia lämmöstä talteen ja vähentää näin osaltaan lämmön häviämistä rakennuksesta. Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä rakennuksen teknisiä järjestelmiä varten. Pedotherm vastasi kohteeseen asennettujen Vaillantin tuotteiden ja lattialämmityksen kokoonpanosta ja asentamisesta. Näiden edellä mainittujen tehokkaiden laitteistojen tuottaman lämmön lisäksi huoneilman lämmön talteenottojärjestelmä kerää myös auringonsäteilyn ja tulisijan antamaa lämpöä. Eschment-talo täyttää nyt "efficiency house 70” -tason vaatimukset, jotka ovat lähellä “efficiency house 40” -tason vaatimuksia primäärienergian vuotuisen kulutuksen osalta.

Faktoja ja lukuja

Rakennustiedot
Nimike, hankkeen nimi:Plusenergiatalo Eschment
Tyyppi:Omakotitalo
Sijainti:Bedburg, Saksa
Valmistumisaika:2013
Tärkeimmät luvut – pinta-ala
  • Lattiapinta-ala: 309m²
  • Tilavuus: 966 m³
Tärkeimpiä lukuja – energiakonsepti:
  • Hyötysuhdetta koskeva standardi: KfW 70 (EnEV 2009)
  • Primäärienergian vuotuinen kulutus 36.19 kWh/(m2a)
  • Lämmönjakelu: 216 m² lattialämmityspinta-alaa, Pedotherm
Tärkeimmät luvut – teknologia:
  • Aurinkosähköjärjestelmä: 62,72 m², 9,31 kWp
Vaillantin tuotteet:
  • Ilma-vesilämpöpumppu geoTherm VWL 81/3 S ja allSTOR VPS 300/2 -säiliö
  • Ilma-vesilämpöpumppu geoTherm VWL 81/3 S ja allSTOR VPS 300/2 -säiliö
  • 300 litran geoSTOR-kuumavesisäiliö
Rakennuksen omistaja:Ruth ja Uwe Eschment, Bedburg
ArkkitehtiArkkitehti ja diplomi-insinööri Joachim Schaffeld, Marl
Tilojen suunnittelija:Pedotherm GmbH, Geseke